Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Сапен: Излизане на Гърция от еврозоната би било катастрофално за страната

Мишел Сапен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският финансов министър Мишел Сапен заяви днес по радио Info, че би било пълна катастрофа за Гърция, ако Атина напусне еврозоната. Той обаче подчерта, че Франция ще направи всички необходимо, за да бъде постигнато споразумение, което да предотврати този негативен сценарий.

Ще се борим до самия край, за да постигнем споразумение с Гърция, обеща френският финансов министър преди стартиращото по-късно днес ключово заседание на Еврогрупата с една основна тема - намиране на решение на гръцката дългова криза чрез опит за постигане на компромис между гръцките власти и техните кредитори от ЕС и МВФ.

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че все още има възможност Гърция да успее да постигне споразумение с международните кредитори от ЕС, МВФ и ЕЦБ.

В реч пред германския парламент Меркел също така посочи, че усилията на Германия са фокусирани върху запазване на Гърция в еврозоната. Тя добави, че Атина трябва да предприеме решителни реформи.

Все още съм убедена, че когато има воля, има и начин за намиране на решение, посочи тя и допълни:

Ако отговорните лица в Гърция могат да покажат воля, все още е възможно постигане на споразумение с трите международни институции

Европейският комисар Пиер Московиси също изрази надежда, че днешната среща на Еврогрупата ще бъде позитивна стъпка към постигане на споразумение с Гърция.

Днешната среща на финансовите министри от еврозоната може би няма да бъде решаваща, всички ние разбираме това, но тя трябва да е полезна. Това трябва да е среща, която да открие пътя за намиране на решение, ако не можем да го намерим още днес. Ще се опитаме, ние трябва да се опитаме, каза той при пристигането си на срещата на Еврогрупата в Люксембург.

Все още са необходими реформи, свързани с бюджетния цикъл, пенсиите и данък добавена стойност (ДДС), но е пределно ясно, че топката е в полето на гръцките власти. Чакаме предложения от тях, допълни Московиси.

Днешната среща на Еврогрупата по важния въпрос за бъдещето на Гърция се очаква да стартира към 16:00 ч. наше време, като според редица източници тя ще бъде доста кратка и на нея най-вероятно няма да бъде постигнат съществен прогрес в преговорния процес с оглед на желанието на международните кредитори да получат новите предложения от страна на властите в Атина.

Според английската версия на гръцкото електронно издание ekathimerini.com, европейските лидери обмислят да проведат "мини-среща на върха" за Гърция в кулоарите на планирания за 25-и и 26-и юни Европейски съвет в Брюксел. Източници на изданието са съобщили, че на тази среща участие може би ще вземат немския канцлер Меркел, френският президент Оланд, председателя на ЕК Юнкер и шефа на Еврогрупата Дейселблум в опит за полагане на последни усилия за намиране на решение на гръцката криза преди края на спасителната програма за страната на 30-и юни, съвпадащ с предстоящо погасяване на гръцки дълг за 1,6 млрд. евро към МВФ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени