Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас пристига в Брюксел за спешни разговори "в последната минута"

Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига в Брюксел за решаващи преговори с кредиторите на страната, надявайки се да бъдат изгладени оставащите разногласия по последния план на Атина за реформи, за да бъде постигнато споразумение, което да доведе до предоставяне на свежа финансова помощ и до избягване на опасността от банкрут в края на месеца.

Освен среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, гръцкият премиер ще разговаря и с управителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард, с  шефа на Централната банка Марио Драги и с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум (около 14:00 ч.).

Настоящата спасителна програма за Гърция изтича на 30-и юни, когато Атина също така трябва да изплати задължения за 1,6 млрд. евро към МВФ. Въпреки това, вчера се появиха тревожни сигнали, че кредиторите може би не са склонни да се впуснат в неподходяща сделка с гръцките управляващи. Все още съществуват разногласия между ЕК и МВФ относно постигането на споразумение с Атина, като базираният във Вашингтон фонд съобщи, че се противопоставя на някои от последните предложения за данъчни промени и за по-малки съкращения на разходите.

Новото гръцко предложение е икономически неграмотно и вероятно обречено на неуспех, посочи днес Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets UK в свой анализ за клиенти на финансовата компания. Основният проблем се върти около факта, че повечето от мерките по приходите са свързани с налагане на допълнителни данъци върху една икономика, която се намира отново в рецесия, докато безработицата остава на рекордно високи нива, написа Хюсън.

Като се има предвид как новият план разчита на опити за вдигане на приходите, когато икономиката се свива, би било изненадващо, ако МВФ се съгласи да подпише споразумение, базирано на някои много оптимистични прогнозни допускания, които в реалния свят е малко вероятно да бъдат изпълнени, предупреди той.

Въпреки това оптимистите в ЕК, които играят ролята на основен посредник в преговорите, се надяват, че различията могат да бъдат временно изгладени и могат да доведат до шестмесечно удължаване на настоящата спасителна програма за Гърция.

Ключовата поредна среща на Еврогрупата за Гърция е насрочено за тази вечер (от 20:00 ч.) и има за цел да подготви дневния ред на двудневната среща на върха на лидерите от ЕС, стартираща утре.

Отделно от продължаващите преговори, имащи за цел освобождаване на останалите 7,2 млрд. евро от настоящата гръцка спасителна програма, зачестяват и идеите за облекчаване на дълга на Атина, въпреки че политиците от еврозоната са внимателни и подчертават, че евентуално дългово облекчение на Гърция е възможно само след като страната реши въпроса с непосредствените финансиране проблеми с нейните кредитори.

Докато гръцкото правителство винаги е настоявало, че кредиторите трябва да намалят масивното дълговото бреме на страната, а МВФ също заяви многократно, че това ниво на дълга е неустойчиво, по тази тема има сериозни проблеми с кредиторите от еврозоната и най-вече с Германия - основният финансов донор на спасителния план.

Въпросът за облекчаване на гръцкия дълг вероятно ще бъде поставен на по-късен етап в следващи кръгове на преговорите, както посочи и френският президент Франсоа Оланд след извънредната среща на лидерите от еврозоната в понеделник. Тогава той каза пред репортери, че кредиторите следва да се ангажират да обсъдят дългови промени на един "втори преговорен етап" и след постигане на споразумение за бюджета на Гърция, за нейната икономика и за близкосрочното финансиране на страната през следващите дни.

Германският канцлер Ангела Меркел намекна за подобен подход, като каза, че докато на този етап не може да се говори за трета спасителна програма за Атина, устойчивостта на гръцкия дълг трябва да бъде част от преговорите за свежа финансова помощ. Що се отнася до въпроса за способността на Гърция да се самофинансира и да постигне устойчивост на дълга, на този етап това не е обсъждано в подробности, но стана ясно, че този въпрос трябва да бъде част от сделката, заяви тя.

В допълнение министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат посочи, че преговорите за дълга вече са фокусирани върху този нов подход. Налице е ангажимент към осъществяване на преструктуриране на гръцкия дълг, заяви той в интервю след срещата на върха в началото на седмицата.

Според Мускат не може да се говори за ново "подстригване" (орязване) на гръцкия дълг, като трите въпроса по този дневен ред са свързани главно с падежа на дълга на страната, възможността за "гратисен" период при плащането на лихви по дълга и намаляване на годишния размер на дълговите плащания.

Междувременно гръцкият икономически министър Статакис заяви пред телевизия Mega TV, че споразумението "пари за реформи" между Гърция и международните кредитори трябва да бъде одобрено от парламента на страната преди евентуално удължаване на срока на настоящата спасителна програма, която по план изтича на 30-и юни. Вярвам, че одобрението от гръцкия парламент предстои, тъй като има процес на гласуване и в други парламенти на страни-членки от еврозоната, посочи той.

Статакис също така отбеляза, че МВФ би проявил гъвкавост, ако предстоящото в края на месеца погасяване на гръцки дълг за 1,6 млрд. евро към Фонда бъде отложено с няколко дена. Според него все още не е намерено решение между преговарящите екипи по два или три въпроса, за да се стигне до подписване на споразумение, цитирайки въпроса за нови дългови облекчения и за данък добавена стойност за гръцките острови.

Според "Уолстрий Джърнъл", въпреки сближаване на позициите, все още има съществени различия между преговарящите страни, като гръцките кредитори са отправили допълнителни искания към властите в Атина и това може да удължи преговорите с два или повече дни.

В същото време стана ясно, че Кристин Лагард е запознала борда на директорите на МВФ с последните развития около преговорния процес и е изразила оптимизъм, че може да бъде постигано споразумение до края на тази или в началото на следващата седмица. Лагард също така е изразила увереност, че Гърция ще осъществи навреме предстоящото на 30-и юни плащане към МВФ за 1,6 млрд. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени