Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Липсва достатъчно информация за разполагане на техника на НАТО у нас

Снимка: БГНЕС

От левицата поискаха Комисията по отбрана да се събере спешно и да проучи всички данни и обстоятелства по въпроса за разполагане на военна техника на НАТО у нас. По този повод пред "Хоризонт"  Ангел Найденов от БСП каза:

Липсва достатъчно информация, а каква ще бъде позицията на парламентарната група, разбира се, че ще стане ясно тогава, когато разберем конкретните параметри на решението, на плановете или на намерението. Използвам три различни понятия, защото това присъства в речника на хората, които до този момент коментираха тази тема – както секретарят по отбраната на САЩ, така и представителите на българските институции, и президентът, и външният министър, и министърът на отбраната. Всъщност нека да кажа, че основното ни желание е фокусирано върху необходимостта да получим повече информация върху това разминаване, което се получава в изявленията в секретаря Картър и съответно министърът на отбраната Ненчев. Да припомним, че секретарят Картър говори за вече дадено съгласие на страните, а министър Ненчев спомена, че към България конкретно предложение не е отправено и той ще направи коментар и съответно ще се разгледа по съответния ред тогава, когато постъпи конкретно предложение.


Не бива във всяко едно желание на народни представители да получат допълнителна и конкретна информация да се вижда опит за стягане на електората или съответно събуждане на истерия. Става дума за една изключително чувствителна сфера, каквато е сигурността и тогава, когато става свидетели на противоречиви изказвания или пък на хора, които определено не знаят за какво става дума, но горят от желанието да направят този коментар, съвсем естествено е да искаме информация.


Очевидно става дума за планове, които се подчиняват на общата логика на промяна в плановете за сигурност и съответно промяна в стратегията на НАТО на фона на събитията в Източна Украйна. Това искаме да разберем. Колко и каква ще бъде техниката, която би била разположена в рамките на тази променена вече стратегия, какви са целите, къде например в рамките на България ще бъде разположена, кога започва разполагането на такава техника, ако България фигурира в тези планове.  Ако е вярно че България вече е дала съгласие, то кога и при какви условия е дала това съгласие. Всъщност кога е даден мандат изобщо и на кого за водене на подобни разговори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна