Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуков: Разполагането на военна техника у нас цели повишаване на боеспособността на армията ни

Борислав Цеков: Военният министър на САЩ не говори за учения

Владимир Чуков
Снимка: БГНЕС

Разположението на бойна техника на НАТО на българска територия цели тренировки и повишаване на боеспособността на българската армия. Като член на НАТО страната ни има определени задължения. Медийният отзвук е твърде голям и темата се преекспонира, а опасността за националната ни сигурност идва от юг. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" анализаторът Владимир Чуков:

Медийният отзвук по темата за разполагането на американска военна техника на територията на България е твърде силен. Страната ни е член на НАТО от 2004 година и като част от тази организация имаме определени задължения. Нашата армия трябва да се развива и модернизира и затова не би трябвало подобни събития да предизвикват такава истерия.

Опасността за националната ни сигурност идва по-скоро от юг, отколкото от изток. Консенсусната опасност е това, което става в Близкия Изток, Сирия и Ирак. Подобен тип събития силно се преекспонират. Според мен много силно се използват от определени сили, за да могат да се извлекат определени ползи. Тук става дума за тренировки и повишаване на боеспособността на българската армия.

Въпросът за разполагането на военна техника на територията на България трябва да се разглежда от позицията на това страната ни да не се превърне в мишена на Русия или на ислямския тероризъм. Това каза председателят на сдружение "Модерна България" Борислав Цеков.

От сдружението инициираха подписка срещу разполагането на чужд военен контингент на наша територия. Цеков заяви, че подписката ще бъде внесена в Народното събрание и би трябвало управляващите да вземат отношение по въпросите в нея:

Военният министър на САЩ Аштън Картър не говори за учения, независимо че шефът на НАТО Йенс Столтенберг се опита да потуши по този начин полемиката, като каза, че става дума за учение. На няколко пъти Картър каза, че става дума за разполагане на оборудване. Това, което нас ни притеснява, е, че България не показва ясна национална позиция. Тя показва едно безропотно съгласие. Чехия и Словакия отказаха миналата година разполагането на усилен контингент на НАТО в контекста на американско-руското противопоставяне. Това правили тези страни по-малко коректни членове на НАТО?

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна