Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев: Няма противоречие по темата за разполагането американски танкове в България

| обновено на 25.06.15 в 19:02
Снимка: БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев допусна, че дебатите около разминаването на българската и американската позиция за присъствието на американска техника у нас е свързано и с хибридната война. Министърът обясни, че техниката ще е за учения. 

След два дни писмена комуникация с медиите военният министър Николай Ненчев обясни, че няма противоречие по темата дали ще бъдат разполагани американски танкове в България. Касае се за техника, която ще бъде използвана за съвместни учения за определен период от време, после ще бъде преместена в други центрове. Първоначално се заговори за 75, които ще бъдат разпределени в близо десет страни, после се постави въпросът за 250, не сме коментирали този въпрос.

На въпрос дали знае колко, той отговори: Не. Не знаем, не сме коментирали, но пак казвам, това е част от съвместните учения, които ще имаме с нашите съюзници и тази техника няма да се задържи постоянно в България.

Министър Николай Ненчев омаловажи критиките от последните дни, като обясни: Няма нищо извънредно в тази ситуация, но вие самите сте свидетели на цялата тази агресия спрямо всичко, което се случва от началото на моя мандат. Цялата тази истерия като че ли има за цел точно това, да създаде страх, да нагнети напрежение, объркване сред българските граждани.

България ще пази въздушното си пространство със собствени изтребители, увери министърът на отбраната Николай Ненчев. Най-вероятно България ще подпише споразумение с Полша за ремонта на двигателите на МИГ-29. Така, в сравнение с другия вариант, ремонтът би излязъл с около милион лева по-малко, изчисли военният министър. На първо време ние ще получим два отремонтирани двигателя, които ще използваме за известно време и в същото време ще предоставим два, които имат нужда от ремонт, обясни Ненчев.

Министърът увери, че Полша има лиценз да ремонтира самолети за трети страни. С решението за ремонта на МИГ-овете не отпада и вариантът за купуване на тип изтребители. Разглеждането на решението обаче беше отложено веднъж и трябва да бъде одобрено скоро.
Репортажа на Добромир Видев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна