Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: Депозитната система за разделно събиране на отпадъци не е ефективна

Красен Станчев
Снимка: БГНЕС

Как да се печели от разделното събиране на отпадъци и какви са преките ползи за икономиката от успешни модели в тази област в други страни, ще се обсъжда на форум днес в София на тема "Разделното събиране на отпадъци в подкрепа на зелената икономика". Фокус на дискусията ще е идеята за въвеждане на депозитна система за разделно събиране на отпадъци.

Няма да се стигне до това. Тази система не може да работи,
коментира в предаването "Преди всички" Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика. Той ще участва и в дискусията, посветена на зелената икономика.

Според него депозитната система няма смисъл, а идеята да връщаш бутилки срещу пари, позната от времето преди 1989 година, е неефективна:

Ако се погледнат статистиките за опазване на околната среда, ще се види, че през последните 10 години, откакто възникна системата с контейнерите, се преработва по-голямо количество отпадъци. Състоянието на околната среда се подобрява, независимо от това, че икономиката расте, БВП расте. Разходите за опазване на околната среда са се възстановили след спад от 2009-а до 2011-а. Депозитната система е неефективна поради няколко причини. За да запазите една бутилка за многократна употреба, вие трябва да имате място, време и стимул да го направите. Но когато сложите стимула много висок, т.е., вместо 20 стотинки на бутилка сложите 1 лев, то тогава онези, които са относително бедни, няма да могат да си позволят съдържанието в тази бутилка. Затова навсякъде, където има подобна система, се създават допълнителни разходи за бюджета.

Според икономиста зад идеята за въвеждането на депозитна система вероятно стои интересът на определени фирми.

Красен Станчев коментира и планирания за днес протест на бизнеса срещу високите цени на тока:

Това е единственото нещо, което могат да направят тези предприятия в ситуация, в която не действат пазарни механизми за формиране на цените на електричеството.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна