Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След като снощи не се стигна до споразумение между Атина и нейните кредитори

Еврогрупата насрочи решителна среща за събота, на която да бъде решена съдбата на Гърция

Вчерашната среща на финансовите министри от еврозоната приключи без постигане на споразумение между властите в Атина и техните кредитори, като Еврогрупата ще проведе в събота решителна среща, на която да бъде решена съдбата на Гърция.

Финансовите министри от еврозоната взеха решение да дадат на Атина и на международните институции още малко време, за да изгладят все още съществените различия относно условията, при които кредиторите на страната биха отпуснали нова финансова помощ, посочи след края на вчерашната среща на Еврогрупата финландският финансов министър Александър Стуб.

Толкова за днес. Институциите и Гърция ще продължат да работят. Еврогрупата ще се събере отново, най-вероятно в събота, посочи той след края на вчерашните преговори.

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум също заяви, че следващата среща ще бъде проведена в събота сутринта и отбеляза, че вратата пред Гърция е все още отворена да приеме предложенията.

По-рано в четвъртък Гърция и трите институции - кредиторки (ЕК, ЕЦБ и МВФ) представиха пред финансовите министри от еврозоната два различни пакета с предложния за реформи и за съкращаване на бюджетните разходи, тъй като отново не се стигна до намиране на компромисно решение.

Гръцкото правителство адаптира своите предложения въз основа на документа на институциите, които получихме по-рано, заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис пред репортери. Той добави, че няколко колеги не бяха съгласни и критикуваха не само нашия текст, но и текста на институциите. Ние ще продължим, докато не се намери решение, посочи той.

В интервю за ирландското национално радио RTE Варуфакис каза, че неговата страна е направила всичко по силите си, за да се пригоди към "странните искания", направени от кредиторите и е решена да остане част от еврозоната.

Но Гърция няма да приеме всяко едно решение на дълговата криза, което тя счете за нежизненоспособно, допълни той.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас каза, че все още е оптимист за постигане на споразумение.

Мисля, че европейската история е пълна с разногласия, с преговори и в края на краищата с компромиси. Така че след цялостните гръцките предложения аз съм уверен, че ще се постигне компромис, който ще помогне на еврозоната и Гърция за преодоляване на кризата, отбеляза той.

Говорител на МВФ посочи, че Фондът "е на същата страница" като ЕЦБ и Европейската комисия, тъй като и трите институции са представили обща позиция, отговаряйки по този начин на критиките на Варуфакис, че самите кредитори имат вътрешни противоречия при преговорите. Той подчерта, че първо трябва да бъдат договорени реформи и те да започната да се прилагат от властите в Атина, преди да се проведе дискусия за финансирането и за устойчивостта на гръцкия дълг.

Относно предстоящото покриване на гръцки дълг към МВФ за 1,6 млрд. евро на 30-и юни говорителят на Фонда отново каза, че международната финансова институция няма да удължи крайния срок.

На пресконференция след първия ден на срещата на Съвета на Европа в Брюксел канцлерът на Германия Ангела Меркел отбеляза, че европейските лидери са окуражили и двете преговарящи страни да стигнат до бързо решение. Според нея насрочената за утре (събота) среща на Еврогрупата ще бъде решаваща за Гърция и за нейната дългова криза.

Ние заявяваме, не без внимателно обмисляне, че тази среща на Еврогрупата е от решаващо значение, като се има предвид, че времето е много кратко и че трябва да се постигне резултат, заяви тя в ранните часове на днешния ден.

Запитана дали е готова да предложи на Гърция облекчаване на дълга, както настоява правителството на Алексис Ципрас, канцлерът на Германия отговори, че на този етап не е възможно да се предложат допълнителни пари на Атина извън останалите средства от втората спасителна програма (средства в размер на 7,2 млрд. евро).

Меркел също така отказа да спекулира с възможността за какъвто и да е План Б за възможно заразно въздействие от един потенциален фалит на Гърция, ако в събота не се стигне до споразумение.

Аз няма да участвам в спекулации и желая успешно споразумение, посочи тя.

Ако утре (събота) се стигне в крайна сметка до споразумение, парламентът на Гърция ще трябва да одобри евентуалната сделка в неделя. Тъй като няма да има време за одобрение на споразумението от страна на германския Бундестаг, представители на ЕС предполагат, че предстоящото гръцко плащане към МВФ за 1,6 млрд. евро в края на месеца (на 30-и юни) може да бъде подпомогнато от печалбата, която ЕЦБ реализира от закупените от нея гръцки облигации по време на дълговата криза в еврозоната.

Междувременно европейският комисар Гюнтер Йотингер заяви, че Гърция може да излезе от еврозоната, ако тя не постигне споразумение с кредиторите преди 30-и юни.

Йотингер, който е и виден представител на управляващата в Германия партия "Християн демократичен съюз", посочи пред радио Deutschlandfunk, че ще бъде неизбежен сценария "Grexit" (излизане на Гърция от еврозоната), ако Атина и нейните кредитори не намерят общо решение в рамките на следващите пет дни.

Ние ще направим всичко възможно до 30-и юни, така че гърците да покажат, че са готови за реформи. Нашият стремеж не е сценарий "Grexit", но той ще бъде неизбежен, ако няма решение до края на месеца, подчерта европейският комисар.

Според агенция Ройтерс насрочената за събота среща на Еврогрупата ще стартира от 18:00 ч. българско време.

Агенцията също така цитира словашкия финансов министър Казмир да прогнозира, че преговорите могат да продължат и в неделя.

Това ще бъде последната среща по този ключов въпрос. Или ще бъде постигнато споразумение, или няма да има сделка и в този случай ще трябва да се обмислят технически детайли за фалит на страна - членка от еврозоната, отсече Казмир.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени