Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Проданов: Варуфакис и Ципрас ще бъдат принудени да си подадат оставките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След референдума, на който бяха отхвърлени условията на международните кредитори за реформи, Европа ще трябва да подходи по-рационално, отколкото Гърция и Ципрас. Европа не може да си позволи безотговорността, с която Ципрас обяви референдум и го спечели. Това коментира в предаването "Преди всички" Георги Проданов – преподавател по международни отношения в НБУ. Според него Европа няма да се съобрази с резултата от референдума:

Вероятно Европа ще стигне до това, което се говори многократно – частичното оставане на дълга спрямо Гърция, което в Гърция ще бъде представено като успех на политиката на Ципрас и като голяма победа. Заедно с това доверието в Гърция от тук нататък ще бъде на много ниско ниво в ЕС и достъпът до ликвидни средства, за да обслужва Гърция какъвто и да било дълг, много труден. Гърция показа, че не може да спазва правилата на Европейския съюз.

Георги Проданов смята, че след казуса "Гърция" вероятно в ЕС ще бъдат въведени мерки за по-сериозен надзор, за ограничаване на начините, по които една държава представя собствената си финансова дисциплина и икономика пред другите страни-членки.

Това, което трябва да се случи в гръцкия сценарий, е на първо място намаляване на дълга и на второ място – Варуфакис и Ципрас да бъдат принудени да си подадат оставките. Не съм оптимист за бъдещето на Ципрас в Гърция, най-малкото защото само след няколко месеца гръцкият народ ще разбере, че вчерашните действия на референдума не са били в негова полза, коментира още Проданов.

Цялото интервю с Георги Проданов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени