Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усилията на социалните институции да окажат помощ на ромите в Гърмен остават без резултат

Снимка: БГНЕС

Още 20 постройки в ромския квартал "Кремиковци“ край Гърмен ще бъдат съборени до края на месец юли. Усилията на социалните институции да предложат временни решения засега са без резултат, обясни директорът на дирекция "Социално подпомагане“ в Гоце Делчев Петранка Костова.

Опитът на държавните институции да овладеят проблема в Гърмен е 100-процентово недоволство. От четвъртък към протестите на ромите и потърпевшите от техния стандарт на живот се присъединиха и социалните работници , които настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Служителите от дирекция „Социално подпомагане“ в Гоце Делчев подкрепят колегите си, но работейки - на терен в кв. „Кремиковци“, където ситуацията става все по-проблемна и рискова.

Подсигуреното на останалите без дом ромски семейства е:

На двете майки с малки деца им е предложено ползването на социалната услуга звено „Майка и бебе“ в Пазарджик. На едно от семействата, което няма деца, им предложихме Център за временно настаняване в Благоевград, а на другите семейства предложихме за дечицата ползването на седмична или постоянна грижа в Дом за деца, лишени от родителска грижа в Гоце Делчев, обясни Костова.

На двете семейства, на които ще им бъдат съборени семействата в понеделник, и в които има и деца с увреждания, им е предложено:

На едната майка, която е и личен асистент, ѝ е предложено звено „Майка и бебе“, защото тя е бременна в момента, а на другото семейство предложихме седмична или постоянна грижа за децата, защото те са 6. Получихме откази за ползването на социалните услуги. Единственият посочен мотив беше, че желаят да останат при близки и познати в същия квартал.

Според Костова основното притеснение на родителите е, че ще бъдат отделени от децата си. Тя заяви, че крайната мярка ще бъде извеждане на децата от семействата им. Засега обаче такива стъпки няма да бъдат предприемани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна