Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от най-старите фрагменти от Корана беше открит в Бирмингам

БНР Новини
Снимка: БТА
Един от най-старите фрагменти от Корана е открит в университета на Бирмингам, съобщава Би Би Си. С радиовъглеродно датиране е установено, че ръкописът е поне на 1370 години и е един от най-ранните в света. Тъй като изследването с радиовъглерод не дава абсолютно точна дата, може да се каже, че документът, написан на овча или козя кожа, е един от най-старите в света.

Директорът на специалните колекции в университетската библиотека Сюзън Уорол обяснява, че ръкописът отдавна се съхранява от тях, но чак сега е бил датиран:

Като разбрахме, че имаме един от най-старите фрагменти на Корана в света, бяхме изключително въодушевени. Да, очаквахме да е стар, но и в най-смелите си мечти не сме допускали, че ще датира от времето на пророка Мохамед.

Според професора по християнство и ислям Дейвид Томас ръкописът, може да е написан от съвременник на пророка:

Човекът, който го е написал може да е познавал пророка Мохамед, вероятно го е виждал и дори може да е слушал проповедите му. Може да го е познавал лично, което наистина е интригуващо.

Очаква се фрагменти от старинния ръкопис да бъдат показани на специална изложба, след като се докаже международната значимост на откритието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени