Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

З. Христова: Турция воюва на два фронта – срещу „Ислямска държава“ и срещу терористите от ПКК

Още тази нощ последва много по-мащабна операция на турските въздушни сили срещу обекти на „Ислямска държава“ в Сирия, но и срещу лагерите на кюрдската работническа партия (ПКК).

ПКК е призната за терористична организация не само от Турция, но от САЩ и ЕС и се смята, че в лагерите, които се намират в планините в Северен Ирак, се подготвят терористи.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът Зоя Христова – дългогодишен наблюдател на събитията в Турция. Най-малко 10 атентата от последната седмица се приписват на ПКК, уточни тя.

В момента Турция води война на два фронта – срещу „Ислямска държава“ и срещу терористите от ПКК. Това естествено е придружено от силни протести в цялата страна, както срещу това, че правителството не е взело достатъчно мерки да неутрализира „Ислямска държава“, така и срещу многото актове на насилие от страна на ПКК.

Турският президент Ердоган се страхува от възможната поява на независима кюрдска държава в Сирия, което би провокирало кюрдите в Турция да обявят независимост .

Решението на Турция да предостави база „Инджирлик на САЩ за удари срещу „Ислямска държава“ може да се тълкува като заявка за участие на страната в коалицията срещу терористичната  групировка, смята Христова.

Според някои турски медии, става въпрос за съгласие на САЩ по протежение на 90- километра на границата между Турция и тази част от Турция, която се контролира от „Ислямска държава“ да бъде създадена буферна зона, която да бъде забранена за полети. Това ще позволи спирането на наплива от бежанци. Сирийските бежанци в Турция вече са над 2 000 000, повечето са кюрди.

Събитията стават в неподходящ за ръководството на Турция момент, защото преговорите за сформиране на кабинет са „крехки“ и необичайни, коментира журналистът. В момента се водят преговори за сформиране на правителство между Партията на справедливостта и развитието и Народорепубликанската партия, която доскоро беше на последно място сред обсъжданите варианти, припомни тя.

Напрежението в страната вече прави невъзможни преговорите за широка коалиция, в която да участва и влязлата за първи път в турския парламент официално прокюрдска партия, убедена е Христова, според която е по-добре преговорите да бъдат прекратени и правителството в оставка да действа бързо и решително.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна