Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Макар и с един въпрос референдумът трябва да се проведе

Снимка: БГНЕС

Референдумът за изборните правила трябва да се организира и да се проведе, макар и с един въпрос, каза в предаването "Преди всички" политологът Огнян Минчев:

Аз смятам, че в България трябва да бъде разрешено гласуването по интернет, защото по този начин много по-голям български граждани, включително в чужбина, ще могат да участват в политическия процес. Жалко е, че по този начин, в следствие на относително дребни партийни сметки другите два въпроса – за задължителното гласуване и за мажоритарния вот, бяха с лекота зачеркнати. Те пораждаха доста противоречиви аргументи "за" и "против", въпреки това българските граждани трябваше да получат възможност да се изкажат по тях. 

По отношение на тайната на вота, която може да бъде нарушена при гласуването по интернет, Огнян Минчев обясни, че в света има нарастващ брой методи и технологии за гарантиране тайната на вота и избягване на манипулации, свързани с изразяването на гражданската воля в избирателния процес.

Политологът не изключи възможността заради отпадането на двата въпроса референдумът да бъде бойкотиран:

Другите два въпроса, които отпаднаха при гласуването в парламента вчера, бяха доста по-популярни сред българските граждани, особено въпросът за задължителното гласуване, който без допълнителна кампания, беше набрал доста широка популярност. Мажоритарното гласуване също имаше своите привърженици, въпреки че за мен това е доста противоречив въпрос. Аз не съм убеден, че мажоритарното гласуване, само по себе си, би подобрило резултатите от политическия процес в страната.

Огнян Минчев смята, че държавата и неправителствените организации трябва да положат усилия, за да информират хората за ползите от гласуването по интернет.

Цялото интервю с Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна