Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемната грижа у нас - предизвикателства и възможни решения

По неофициални данни в България 100 хиляди деца годишно се оставят от родителите си на грижата на близки и роднини, за да заминат на работа в чужбина.

За близо 2 хиляди деца се грижат приемни. Фондация „За нашите деца“ от години работи за каузата да не бъде изоставено в институция нито едно бебе. Заедно с Националната асоциация по приемна грижа те организират срещи с чужди специалисти, свързани с приемната грижа.

Надявам се, че вече всички в България осъзнаваме, че грижата в социалните домове уврежда нашите деца, колкото и да е отдаден персоналът. Затова е много важно да насърчаваме приемната грижа в България. Именно затова ние ще съберем различните гледни точки около акцента на възрастния, който се грижи за дете, обясни Иванка Шалапатова – изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“.

Според нея е добра тенденция, че местната власт е започнала да полага усилия по създаване на условия за грижа от семеен тип за деца с увреждания.

Моята лична надежда, като професионалист и тази на целия екип на Фондация „За нашите деца“ е след 10-15 години българското семейство да прима децата с увреждания като деца и да им дава сила, любов и възможности за развитие, смята Иванка Шалапатова.

През тази седмица у нас пристигна Габриел Джером – експерт по приемна грижа от Англия. Тя се включи в дискусия със специалисти по социална работа и представители на социалните институции у нас за предизвикателствата и възможните решения в работата с пиремни родители.

Разликата между Англия и България е, че там много малко деца биват изоставени. Там повечето деца, които са в приемни семейства, са деца, които са били подложени на тормоз и са пренебрегвани от родители си. Преместени са за тяхно добро. Друга разлика е, че там няма толкова големи домове за деца, както в България. Повечето деца, които са в институции, живеят в малки групови домове – това са около 9% от децата, а 75% са в приемна грижа, каза в интервю за „Хоризонт“ Габриел Джером.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна