Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания откри посолството си в Иран

Мисията бе отворена след 4-годишно прекъсване. В Лондон бе открито и иранското посолство

| обновено на 23.08.15 в 16:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Филип Хамънд откри официално посолството на Великобритания в Техеран. На първата визита на британски външен министър в Иран от 2003 година насам, Хамънд обяви мисията за открита, след което бе издигнат британският флаг и прозвуча националният химн:

Също днес бе открито и иранското посолство в Лондон. На церемонията в резиденцията на Иран близо до сградата на посолството присъства иранският шарже д'афер в Лондон Мохамад Хасан Хабиболахзадех и заместник-външният министър Мехди Данеш Язди.

Британската дипломатическа мисия в Техеран беше затворена, след като претърпя погром през 2011 година. Тогава сградата беше нападната, плячкосана и опожарена от демонстранти, протестиращи срещу наложените на Иран международни санкции.

Постигнатото наскоро споразумение между Иран и световните сили спомогна за по-бързото разтопяване на ледовете в двустранните отношения.

Жителите на Техеран реагираха противоречиво на дипломатическия ход.

Надявах се британското посолство да заработи отново, за да можем да възстановим двустранните ни отношения. Така издаването на визи и пътуването вече няма да е толкова трудно.

Смятам, че е по-добре да остане затворено, защото още от самото начало не сме имали добри отношения със САЩ и Великобритания.

Двете новоткрити посолства ще се ръководят на равнище шарже д'афер, но се очаква постигане на споразумение за изпращането на посланици до няколко месеца.

След откриването на мисията Хамънд се срещна с гуверньора на Иранската централна банка, с когото обсъди възможностите за улесняване на финансовата търговия и инвестициите на британските банки в Иран.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени