Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Попов: Увеличават се смъртните случаи на делфини, изхвърлени по крайбрежието

Снимка: БГНЕС

В 17 ч. на откритата сцена "Охлюва" до Морското казино в Бургас ще бъде дадено началото на "Синята седмица за Черно море и неговите обитатели". Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Димитър Попов – координатор на "Зелени Балкани":

За съжаление, за китоподобните в Черно море информацията е изключително оскъдна, особено в нашата държава. Основната идея е да привлечем вниманието към делфините и към другите обитатели на Черно море, тъй като всички те са взаимно свързани, и да привлечем хора, които да се включат в дейности по мониторинг на китоподобните по нашето крайбрежие, тъй като проучванията са изключително малко.

Събраната информация ще послужи за оценка на състоянието на морските обитатели.

Най-заинтригуваните участници от първия ден ще могат да плават с изследователска яхта и да се запознаят с методите на наблюдение и в морето.

Идеята ни е да привлечем хора, които имат възможност и често плават по крайбрежието ни, също да се включат в тази инициатива, така че да се събира все повече информация.

Инициативата е част от проект по програма, финансирана от европейското икономическо пространство, и цели надграждане на националната система за мониторинг на биологичното разнообразие чрез включването на доброволци.

Вече са се записали над 30 доброволци и е проведено първото обучение, допълни Попов.

Поради липса на подробни изследвания и аутопсии все още няма информация защо по бреговете на Черно море има толкова много изхвърлени мъртви делфини.

Тази година определено имаме един ръст, една тенденция на увеличаване на смъртните случаи, които се изхвърлят по нашето крайбрежие. По-странното в сравнение с предходни години е, че това са основно млади индивиди и то от вида Морска свиня, който по принцип се счита, че е видът, който най-много страда от човешката дейност – от случайно заплитане в рибарските мрежи. Тази висока смъртност на млади индивиди може да е свързана с някаква епидемия или друга някаква човешка дейност. Отправиха се множество съмнения за военните учения, за други възможни въздействия. Самото замърсяване на Черно море също е негативен фактор.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени