Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професията авиодиспечер - "невидимата ръка", която води във въздуха

Снимка: БГНЕС

Всички искат в една определена възраст да летят на самолет и те да са пилоти, и те да пилотират, но интересното е "невидимата ръка", която води тези колеги във въздуха, както и динамиката, защото всеки един ден при нас е различен.

Това каза зa предаването ”Хоризонт за вас“ Николай Соколов, ръководител "Полети" в Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение", който сподели интересни факти за професията на авиодиспечер:

В сектор "Въздушно пространство" се изпълняват полети на Гражданската авиация и на Военна авиация – нашата цел е да ги предпазваме от опасно сближение. Нашата работа е да ги предпазваме от сблъсъци и сближение едно с друго, а колегите, които работят на кулата и на подхода, следят същевременно да няма опасно сближение със земята. Ние сме една от бариерите да не се случи нещо неприятно, подчерта още Соколов, който сподели и част от изискванията към желаещите да практикуват професията му:

Освен любопитство и любов към авиацията, всеки един , който има бакалавърско образование, не е задължително да е авиационно или техническо, би могъл да кандидатства. Търсят се определени умения – възможност за работа в дефицит от време и да могат да вземат решение, както и да работят в екип.

Цялото интервю на Наталия Ганчовска с Николай Соколов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна