Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соботка: Чехия не е склонна да отстъпи от позицията за задължителните квоти за бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чехия не е склонна да отстъпи от позицията за задължителните квоти за приемане на бежанци. Страните от Вишеградската четворка не са сами. Страни като България или Румъния също имат проблем с приемането на квотите. Това стана ясно от интервю на чешкия премиер Бохуслав Соботка пред Чешката обществена телевизия. Според него до края на октомври до Европейския съюз ще пристигнат между 3 000 до 5 000 бежанци дневно. През зимата вълната ще спадне, но може да се поднови през следващата година.

Не е възможно да отстъпим, заяви чешкият премиер Бохуслав Соботка и допълни, че позицията е здрава, а аргументите - значими, по повод критиките от страна на ЕК. Бежанците имат за цел да стигнат до Германия или Швеция и не е възможно те да бъдат насилствено задържани в бежански лагери в централно или източноевропейските страни.

Премиерът подчерта, че въпросът е принципен и отново потвърди готовност да се окаже помощ, но на доброволна основа. Соботка акцентира и върху подобрената охрана на границите на Шенген и възникването на центрове за приемане на бежанци на тези граници.

Председателят на опозиционната Комунистическа партия Войтех Филип каза, че Чешката република може, в случай че изпълнението на задължителни квоти се приложи, да се обърне към Съда на Европейските общности с иск срещу Европейската комисия. Налагането на тези квоти би означавало загуба на суверенитет на страните - членки, а председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер беше определен като изцяло некомпетентен човек.

Чешкият премиер подчерта, че Чехия ще действа координирано със страните от Вишеградската четворка. ЕС не бива да се концентрира само върху последствията, но и върху отстраняване на причините за бежанската криза.

Позицията на Вишеградската четворка беше изразена неотдавна по време на срещите на премиерите на Полша, Словакия, Унгария и Чехия, както и на срещата на външните министри с колегите им от Германия и Люксембург.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна