Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия продължава да настоява за въвеждането на задължителни квоти за имигранти

Германия настоява за въвеждането на задължителни квоти за имигранти и разпределението им из целия ЕС, а не поемане на тежестта само от Германия и Швеция. До края на годината според последни данни страната ще поеме поне един милион бежанци, а не както се смяташе досега 800 000. Това заяви вчера вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел.

Решението на Германия да установи временен граничен контрол повлече като домино след себе си решенията на съседните ѝ държави също да ограничат преминаването през техните граници. Австрия обяви, че започва граничен контрол, а от вторник в Унгария ще важат нови по-строги правила за преминаването на границите. Будапеща смята да ограничи влизането откъм Сърбия. За затваряне и контрол съобщи и Белгия. За подобни мерки предупредиха Чехия и Словакия.

 Това не решава проблема с бежанците за никого от нас, предупредиха германски политици.

Наложи се говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт да обяви, че Германия ще продължи да приема хора, бягащи от война, но е необходима глътка въздух, за да се справи с вече дошлите. Бавария е поела 63 000 бежанци само през уикенда и настоя за спешна помощ от федерацията. Затварянето на границата с Унгария трябва да помогне най-вече на баварските власти да организират работата си.

Ще се справим с този проблем, но не и за една нощ, обяви самата Меркел. Връщането на граничния контрол се смята за сигнал към ЕС и към бежанците, че дори и богата страна като Федералната република не може да се справи с неспиращ поток от прииждащи. Германия настоява за солидарност и подкрепа от останалите членки.

Целта на тази мярка е да спре сегашния приток на мигранти към Германия и да го превърне в организиран процес, заяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, преди да отпътува за среща с колегите си от ЕС в Брюксел.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна