Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Неделчев: Престъпления от този род се транспонират от реалния към виртуалния живот

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Блокирането на страницата за няколко часа след установяване на проблема е сравнително добра и бърза реакция .

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“  доктор Найден Неделчев, експерт по управление и осигуряване на ИТ услуги и специалист по киберсигурност , по повод блокираната Фейсбук страница, чието съдържание зарибяваше деца с дрога и на практика представляваше онлайн наръчник за употребата им:

Масовото навлизане на компютрите в обществения живот предполага и създава предпоставки за увеличаване на престъпления от този род. Те просто се транспонират от реалния към виртуалния живот, така че такива ще има и ще продължи да има, но въпросът е да се вземат адекватни и превантивни мерки, които липсват, а също така и реактивни като в случая блокирането на сайта.

Доктор Неделчев поясни, че публикуваното в страницата попада в графата на т.нар. "престъпления срещу морала и срещу личността", които се преследват и допълни:

Въпросът е, че доказателственият материал в тези случаи става по съвсем различен начин и понеже социалните мрежи са предимно услуги, които се извършват и предоставят от компании извън страната, това затруднява до значителна степен местните органи при провеждане на разследвания.

Превантивната част липсва повече в нашето общество – тя е свързана с ограмотяването по повод опасностите, които крият съответните сайтове, подчерта още експертът.

МВР продължава издирването на авторите и участниците във Фейсбук група, набрала над 2 000 харесвания със снимки на различни субстанции за смъркане и пушене, достъпът до която беше свободен до петък. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна