Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Мавракис: 44% не са гласували, което за Гърция е много показателно и за първи път се случва

Гърция посрещна изборните резултати с малко мълчание, коментира журналистът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция посрещна изборните резултати с малко мълчание –  тези, които победиха, очакват много неща от СИРИЗА, тъй като осемте месеца, които минаха от първото й управление, не бяха период, по време на който се направиха неща, които се очакваше.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“  журналистът Георгиос Мавракис,  който живее в България, но в момента се намира в Гърция, по повод гласуваното в неделя 35% доверие на радикалната левица СИРИЗА от страна на гърците:

Затова и тази партия се разцепи и доста кадри от много години в партията излязоха, защото СИРИЗА направи, според тях, един завой -  най-важното - казваше, че ще скъса меморандомите, но подписа третия меморандум.

Според Мавракис, "Нова демокрация" са загубили от вота, а най-големият победител от тези избори са хората, които не са дали своя глас:

44% не са гласували. Това за Гърция е много показателно. За първи път се случва!

Журналистът  предположи, че следващото гръцко правителство ще бъде както предишното и поясни:

СИРИЗА ще направи правителство с "Независими гърци" (АНЕЛ). СИРИЗА взема 145 места в Парламента, а АНЕЛ имат 10. В Гърция са 300 депутатите, значи 155 са достатъчно, за да направят правителство.

Най-добрият вариант за Гърция зависи от гледната точка. От гледна точка на кредиторите, би било най-добре СИРИЗА да направи правителство с "Нова демокрация " и въобще с тези системи партии, които са били на власт години наред, за да може безпроблемно да минават всякакви директиви, които се налагат.

Според голяма част от гърците, обаче,  това, което искат кредиторите, не е най-доброто за Гърция, изтъкна Мавракис.

СИРИЗА и Независими гърци са 2 партии, които показаха, че имат политическата воля да направят неща, които не са 100% по свирката на кредиторите.

Според журналиста, обществото е подкрепило Ципрас, защото хората обръщат внимание на краткосрочните му обещания.

От СИРИЗА излязоха доста хора, които са по-радикални, по-леви. Мисля, че са гласували за СИРИЗА малко по-консервативни хора. Това, заради което продължиха хората тихомълком да подкрепят Ципрас 2 месеца след подписването на споразумението, в голямата си част се дължи на това, че Ципрас запази банките и техните спестявания останаха непокътнати.

Журналистът очаква бързо сформиране на ново правителство в страната и настъпването на период на политическо спокойствие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна