Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мохд Абуаси: Всички страни ще разчитат на сирийската армия във войната с "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне година ще отнеме създаването на коалиция за война с "Ислямска държава", какъвто призив отправи Русия. Мнението е на д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания:
 

Нещата не са толкова прости. Едни бомбардировки няма да свършат цялата работа, независимо дали са руски или американски самолети. Те трябва да се подкрепят по суша. Затова руснаците казват, че без подкрепата на Башар Асад и участието му в тази война срещу "Ислямска държава" всичко е безсмислено. Единствените войски, които воюват по суша с "Ислямска държава", са сирийската армия и иракската армия в Ирак. Без да се подкрепят тези армии. Американците не искат да участват по суша и го обявиха многократно. Обемът на руските войски, разположени в Сирия, не са достатъчни. Затова всички страни ще разчитат на сирийската армия във войната с "Ислямска държава".

Абуаси коментира, че реакцията на Русия и започването на война с "Ислямска държава" се е случило след наплива на бежанци в Европа:

Това беше един турски ход, за да се натисне Западна Европа да се съгласи на зона за сигурност в Северна Сирия, която отказваха. Но при наплива някои европейски държави започнаха да мислят за такъв ход. Когато руснаците видяха, че нещата са сериозни, се намесиха, за да попречат на създаването на такава буферна зона.

Освен да воюват с "Ислямска държава" и да попречат на създаването на буферна зона ролята на Русия е и да попречи на разделянето на Сирия, твърди експертът.

Според него настояването на Турция да се създаде буферна зона в Северна Сирия не е, за да останат там бежанците, а е заради кюрдите.

Цялото интервю с д-р Мохд Абуаси можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна