Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьорска книжка само след завършен 10 клас, прие НС

Снимка: Архив

Шофьорска книжка ще може да се получава най-рано след завършен 10-ти клас, решиха единодушно народните представители с редакционното предложение на ГЕРБ в заключителните разпоредби на закона за образованието. Това се налага заради новата структура в образованието, съгласно която първи гимназиален етап на средното образование е 8-10 клас. Станислав Иванов от ГЕРБ се обоснова:

Това означава, че вече всички, които искат да имат шофьорска книжка, да се явят на курсове за шофьорска книжка, независимо каква категория, да се изисква завършен първи гимназиален курс, което е 16 години или 10 клас. Това е едно предложение, което мисля, че е точно в насока в духа на закона да задържим децата в училище по-дълго време, за да може да спадне този процент, който е за незавършили средно образование, защото преди няколко дни бяха изнесени данни, че след основно образование повече от 20% от децата не продължават средно образование.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обяви:

На първо място ще се постави опит за намаляване на пътно-транспортните произшествия и ограничаване на корупцията по издаване на шофьорски книжки на много лица, за които знаем, че са неграмотни, но по някакъв начин са успели да се сдобият с такъв документ и сме свидетели на безобразията, които се случват по пътищата, които за огромно съжаление много често са заплащани с цената на човешки живот. Най-жалкото е, че в последните години, са отнети десетки детски живота.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна