Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Самандов: Решенията на КСНС от ноември 2013-а още са в сила, правителството реагира адекватно

Изненада ме оставката на командира на ВВС

Ген. Атанас Самандов
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев отказа да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). В съобщение на прессекретариата на държавния глава се припомня, че проблемът с бежанците е бил обсъден на КСНС още през ноември 2013 година, а проблемите и перспективите пред българските въоръжени сили са били обсъдени през април тази година.

Същите аргументи изтъкна и генерал Атанас Самандов – секретар по отбрана и сигурност на президента, в предаването "Преди всички". Той обаче каза, че е бил изненадан от реакцията на командира на ВВС ген. Румен Радев и неговата оставка:

Генерал Радев беше в рамките на 5 години заместник-командир на ВВС и 1,5 години беше командир. Миналата година по това време имаше едно авиошоу под мотото "Това сме ние". Тогава беше едно състоянието на ВВС, сега ги представяме в съвсем друга светлина. Тези неща стават така, защото не е представена ясно програмата за развитие на въоръжените сили.

Генерал Самандов каза, че президентската институция е наясно с условията във въоръжените сили, не е необходимо да се шуми, а да се привеждат нещата в действие.

Във връзка с проблема с бежанците той коментира:

Решенията, които са взели тогава (КСНС през ноември, 2013 г. – 
бел. ред.), са в сила и сега. Мисля, че правителството съвсем адекватно реагира, въз основа на тези решения, на ситуациите, които възникват. /…/ Органите за сигурност в страната, аз мисля, че много добре анализират и следят ситуацията, която възниква около страната ни.

Цялото интервю с ген. Атанас Самандов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени