Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джейкъб Лю: Конгресът трябва да вдигне лимита на дълга на САЩ до 3-ти ноември, след тази дата свършват парите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският конгрес трябва да повиши лимита на дълга на САЩ до 3-ти ноември, тъй като след тази дата министерството на финансите няма да разполага с повече възможности за маневриране, предупреди финансовият министър Джейкъб Лю.

Наистина се надявам, че Конгресът ще предприеме действия за повишаване на дълговия лимит в скоро време. Ще използвам всички налични инструменти, които имам на разположение, но министерството на финансите няма да разполага с повече възможности за маневриране след 3-ти ноември, предупреди Джейкъб Лю пред телевизия CNBC и допълни, че до тази ключова дата правителството на САЩ ще може да оперира на касова основа.

Лидерът на малцинството в Сената Хари Рийд посочи, че Конгресът трябва да вземе насериозно крайния срок, определен от финансовия министър в специално писмо, изпратено до Конгреса на САЩ. Той подчерта, че Конгресът ще трябва да действа по въпроса за законодателството, свързано с американския таван на дълга преди 3-ти ноември, за да се избегне катастрофално просрочване на държавния дълг.

Долната камара на американския парламент (Конгреса на САЩ) е в състояние на хаос вече повече от три седмици, след като говорителят Джон Бейнър обяви, че възнамерява да напусне Конгреса в края на октомври, като до избирането на негов заместник той ще остане на своя пост. В тази връзка по-късно днес ще има среща на републиканците от Долната камара, на която ще продължат опитите за избиране на новия говорител на Конгреса.

Понастоящем федералното правителство почти достигна законовия таван за емитиране на държавен дълг от 18 трлн. долара, като според Джейкъб Лю останалата кешова наличност в хазната е по-малко от 30 млрд. долара и може много бързо да се изпари в следващите дни до края на месеца.

Предупреждението на финансовия министър "връщa лентата" назад с две години, когато през първата половина на октомври аналогични спорове за тавана на дълга на САЩ и за бюджета на страната за 2014-а година доведоха до принудително спиране на работата на американското правителство за повече от две седмици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени