Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната спецкомисия подкрепи ветото на президента за Закона за военното разузнаване

| обновено на 20.10.15 в 17:55
Снимка: president.bg
Парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност реши да препоръча на Народното събрание да не приема повторно Закона за военното разузнаване. Той беше приет на 1 октомври и изискваше директорът задължително да има висше военно звание и да е на действителна военна служба. Така на практика сегашният началник на службата Йордан Бакалов не отговаря на изискванията на закона. Промените бяха предложени от БСП и бяха подкрепени от депутати на ГЕРБ при гласуването.

Президентът Росен Плевнелиев на 15 октомври наложи вето на закона, като в аргументите си записа, че досега дейността на службата се е уреждала от два текста в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Йордан Бакалов беше назначен за шеф на военното разузнаване през май, след като беше вътрешен министър в служебното правителство на Георги Близнашки. Бакалов подаде оставка, която не бе приета от министъра на отбраната Николай Ненчев.

За да бъде приет Законът отново, ще трябват 121 гласа.

Ресорната комисия разгледа президентското вето, с което се връща за повторно разглеждане текста от Закона за служба "Военна информация", с който се поставя изискване директорът да е висш военен, на действителна военна служба, с висше военно звание. Докладът на комисията е, че препоръчва на парламента да не приеме повторно Закона, обясни след заседанието на комисията председателят ѝ Димитър Лазаров и поясни:

Няма термин да се приеме ветото, или да не се приеме ветото.

От ГЕРБ подкрепиха ветото на президента. Генерал Михо Михов от АБВ обаче е против. Той посочи, че през последните години служба "Военна информация" тенденциозно се неглижира и настоя шефът на службата да е военно лице с експертиза:

И съвсем несправедливо е, ако става дума, тенденциозно заради цивилното лице да му се дава 5 години мандат, когато на началника на отбраната мандатът му е четири години.

ДПС също са против директорът на службата да е цивилен, добави депутатът Камен Костадинов:

Категорично няма да подкрепиме ветото на президента. Считам, че не е сериозно един толкова сериозен закон да се прави опит да бъде прекроен единствено и само за да отговаря на персоналните квалификации на определена личност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна