Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Дечев: Готови сме за мачовете в Европа

Тони Дечев: готови сме за мачовете в Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След седмица баскетболният ни шампион "Лукойл Академик" започва участието си в турнира за Европейската купа на ФИБА. В първата среща нашите гостуват на руския "Енисей" /Красноярск/, а в групата са още "Калев" от Естония и израелският "Макаби" /Ранд/. "Лукойл Академик" ще играе домакинските си срещи в "Арена Ботевград".

В състава са новопривлеченият дългогодишен капитан на националния ни отбор Филип Виденов, както  и хърватския национал Желко Сакич.

Смятам, че сме готови за мачовете в Европа. Преминахме през всички етапи на подготовката, изиграхме 10 контроли, ще имаме и три мача от първенството. Това е целогодишна работа. Като цяло отборът е готов. Понякога обаче мачовете се решават от дребни детайли, от психология. Ще видим като започнат мачовете. Винаги има първи път. Когато дойдох в "Лукойл" знаех какво ме очаква. Сигурен съм в силите и възможностите си. Нямам притеснения, добави треньорът на шампионите. Ако трябва да бъдем по-точни, това е един вид отстъпление за клуба след участието в турнира на УЛЕБ. Но това е решение на ръководството. Явно искат да натрупаме престиж и победи в по-слабия турнир и евентуално да се върнем в УЛЕБ. Амбицията на ФИБА е да направи турнира по-престижен, но разпределението на регионален принцип ни изпрати в по-трудна група. Срещу "Енисей" ще се опитаме да покажем селекцията, това, което сме работили и се надявам да поднесем някоя изненада. Заради това се паднахме с отбори от Русия, Естония. Останалите групи са по-слаби. Ако в първите няколко мача натрупаме самочувствие, след това ще ни бъде по-лесно, заяви наставникът на „Лукойл Академик“ Тони Дечев.

Надявам се, че сме се доближили до формата, която е необходима. Това е отбор без звезди, а с момчета, които искат да играят баскетбол. Имаме Филип, който безспорно е звезда, но той винаги ще помага на тима, сподели Тенчо Банев. 

Отборът е готов за участието си в турнира. Аз се надявам да постигнем няколко победи срещу тези трудни съперници. Вярвам, че ще успеем да запишем един успешен сезон, с което и да ни запомнят... - казва Желко Сакич - хърватинът, който идва от елитния испански "Манреса".

Много се радвам, че съм в "Лукойл". Чувствам се сред приятели. Отборът е на добро ниво. Интересно ще бъде да се види първата ни среща в Европа. В тима има дух, всеки иска да покаже себе си. В момента в Европа няма чак такава разлика между отборите. Въпреки че групата е трудна, другите отбори не трябва да ни подценяват. Ако нещата бяха останали същите в клуба, не бих се върнал. Но сега Тодор Стойков е директор, Тони - треньор, познаваме се от много години. С Тенчо Банев се знаем отдавна. За оставането ми тук - защо не? Това е една добра организация, която е атрактивна, една възможност за мен, добави Филип Виденов.

Още един наш тим участвува в този турнир - това е "Рилски спортист", който е в група с "Цмоки" от Беларус, "Катая Баскет" от Финландия и словашкия "Рикер". В първия си мач след седмица самоковци гостуват на "Катая Баскет".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна