Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Славов: Има гласоподаватели, които са допускани по двойки в секциите

81% от нарушенията, които констатират нашите наблюдатели, са организационни

Калин Славoв
Снимка: БГНЕС

До голяма степен нарушенията са свързани със слабата подготовка на секционните комисии в този доста труден за организиране избор - за местна власт и референдум. Това каза в интервю за "Хоризонт" Калин Славoв от "Прозрачност без граници" и допълни, че:

Повече от 81% от нарушенията, които констатират нашите наблюдатели в рамките на цялата страна, а ние разполагаме с повече от 200 наблюдатели, са организационни.

Случват се куриозни неща - имаме гласоподаватели, които са допускани по двойки в секциите, обясни Славев и подчерта, че това е недопустимо.

Имаме случай, в който във варненска секция комисията не насочва изобщо избирателите към факта, че има гласуване и за референдум
, допълни по повод гласуването на референдума и Славов поясни:


Имаме случай с гласоподавателка, която изрично си е поискала, след като е гласувала, да гласува за референдум и не е била допусната отново да гласува в тъмната стаичка и се е наложило да попълва бюлетина пред комисията. Разбирате, че тайната на вота е абсолютно компрометирана по подобен начин.

Славов поясни, че на много места избирателите имат по четири бюлетини и изброи някои от нарушенията, за които гражданите трябва да бъдат бдителни:

Някои от тях са пряко свързани с действителността на техния вот, като например непоставянето на втори печат върху бюлетината.

Какво трябва да проверяват още гражданите - дали присъстват в съответния избирателен списък и след това да подават бюлетините за местни избори и референдум - това трябва да направи комисията. Бюлетините трябва да бъдат с номер и да се откъснат пред тях от кочана, а също така трябва да погледнат дали се сверява номера на бюлетината, когато я върнат на комисията, за да бъде тя пусната в урната. Това гарантира, че няма да се правят т.нар. "индиански нишки" с предварително попълнени бюлетини.

Гражданите имат правото да си запазят тайната на вота, което означава, че не би трябвало никой да присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, включително и от членовете на комисията, подчерта той.

Славов поясни, че интернет страниците на ЦИК и на ОИК, на които те трябва да се качват нарушенията и да подържат регистри с жалби, работят много слабо - дори на моменти изобщо не работят и тази линия на обратна връзка е все още труднодостъпна. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени