Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава обработването на изборните книжа в цялата страна

Снимка: БГНЕС

Огромният брой изборни книжа и допуснатите грешки при попълването им създадоха най-големи трудности при предаването им в Общинската избирателна комисия (ОИК) в София. Този път всички документи се събираха в Арена "Армеец", където беше създадена организация хората да не се редят на опашки на студа. 

Изключително големият брой изборни книжа затруднява членовете на секционните комисии в столицата. Най-трудна е обработката на документите около избора на общински съветници. От ОИК обясниха за "Хоризонт", че там, където няма грешки, обработката на изборните книжа става много бързо. Това потвърдиха и членовете на секционните комисии.

Най-лесно са се обработвали книжата за референдума.

Изключително бавно става обработването на изборните книжа в Пловдив. Стотици са чакащите от 22.30 часа в Шеста палата на Панаира. Тази сутрин всички членове на Общинската избирателна комисия са уморени и изнервени, обработени са книжата на около 150 секции от 468. Председатели, заместник-председатели и секратарии на комисии вече чакат часове наред. Смятат, че процесът ще продължи минимум до късния следобед. През цялата нощ продължи работата на Общинските избирателни комисии в Смолянска област. И към този час няма официални резултати от проведените избори за общински съвети и кметове и национален референдум. Работата на комисиите е затруднена заради грешки в протоколите. Повече от 10 часа след изборите в Смолянско се говори за прогнозни резултати. Нито една от 10-те Общински избирателни комисии в областта няма окончателни данни. В областния град при 48 % от протоколите резултатите сочат, че досегашният кмет на Смолян Николай Мелемов от партия ГЕРБ е избран от родопчани за втори мандат с 52. 94 %.

Според неокончателни данни на първи тур в Смолянско са избрани кметове на общините в Златоград досегашният Мирослав Янчев от ГЕРБ. В Рудозем и Мадан също повтарят мандата си Румен Пехливанов и Фахри Молайсенов, а в община Борино Мустафа Караахмед- всички от Движението за права и свободи. В останалите пет общини се очертава балатож.
В Пазарджик, където засега се очертава балотаж между досегашния кмет Тодор Попов и кандидата на ГЕРБ Найден Шопов, на първия тур на вота бе приложена нова схема за отнемане на гласове.  Съименникът на градоначалника и кандидат за нов мандат – Тодор Веселинов Попов получава 3,67 %, като след него са кандидатите за кмет на Реформаторския блок, АБВ и Атака. В областта ГЕРБ печели четири кметски места още на първия тур.

Кандидатът за трети кметски мандат в Пазарджик Тодор Попов получава 44,19 процента от гласовете. Това показват данните при 64 на сто обработени протоколи. Попов отива на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Найден Шопов, за когото са гласували 16,94% от хората.

Досегашният кмет на Варна Иван Портних печели убедително изборите за кмет на града с над 57%. ГЕРБ има предимство и в Общинския съвет на града. Във Варненска област ГЕРБ печели изборите на първи тур в общините Аврен, Аксаково, Бяла, Ветрино и Девня. Във Вълчи дол, Провадия и Белослав ще има балотажи. В Суворово печели левият кандидат Павлин Параскевов, а в Дългопол Маринка Иванова. Първата по численост група в Общинския съвет на Варна, който се очертава да е доста пъстър, отново е на ГЕРБ. 
Безпрецедентна победа за кмета на Бургас Димитър Николов, който започва своя трети мандат с 84% подкрепа на изборите.
В Бургаска област община Несебър е на първо място с най-много жалби за нарушения – 14 и най-висока избирателна активност 72,48%. В общинските избирателни комисии продължава обработването на протоколите. В пет общини е избран кмет на първи тур. В Несебър, Созопол, Царево и Карнобат досегашните кметове запазват постовете си.

Кметът на Ловеч ще бъде избран на балотаж между  досегашния кмет, кандидат на БСП - Минчо Казанджиев и Корнелия Маринова - ГЕРБ , сочат резултатите след обработването на малко над 10 на сто от протоколите.  Казанджиев води с 42,41 на сто. Маринова има 32,28%.  В останалите общински избирателни комисии в Ловешка област преброяването протича бавно, някои от секционните комисии са връщани за ново обработване на данните от гласуването.

По предварителни данни, от междинното преброяване към 7часа, резултатите от гласуването в Плевен сочат, че от 25 775 гласували,  34,18 % от гласовете получава Георг Спартански, кандидат на местната коалиция "Плевен може -Плевен побеждава" , в която влизат Реформаторския блок и ВМРО. Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет  проф. Димитър Стойков  има 29,21%.

Продължава обработката на изборните протоколи  в почти всички  общини на Благоевградска област. До момента  има пет избрани кметове на общини.
Към осем часа в областния център  бяха обработени едва една трета от резултатите  за местния вот. На база 19 хиляди  гласа досегашният кмет Атанас Камбитов  печели с над 56 %.

Единствената общинска избирателна комисия, която е приключила обработката на протоколите е тази в Симитли. Там изненади от местния вот нямаше, тъй като  досегашният кмет Апостол Апостолов бе единствен кандидат.  По информация на изборната администрация от първи тур са избрани досегашните кметове на Гоце Делчев - Владимир Москов /БСП/ и на Сатовча Арбен Мименов. В размирния Гърмен на балотаж отиват Минка Капитанова и Ахмед Башев. Други официално обявени резултати няма.

Настоящият кмет на Кюстендил Петър Паунов печели за трети път изборите в общината, показват резултатите при обработени 88 от 110 секционни протокола. За Паунов са гласували близо 60 на сто от избирателите. В Дупница се очертава балотаж между кандидата на ГЕРБ и настоящ кмет Методи Чимев и независимия кандидат, подкрепен от БСП Иван Ибришимов. И в двете общини обработката на протоколите продължава.

В Разград, при 92,65 % от  обработени секционни протоколи, разликата между кандидата на ГЕРБ Валентин Василев и досегашния кмет, подкрепен от БСП, но независим Денчо Бояджиев, е под един процент.  Балотажи, на база обработените до момента протоколи, се очакват в още две общини -Исперих и Кубрат.  Всички секционни протоколи са обработени в общините Завет, Самуил и Цар Калоян. Там кандидатите на ДПС и досегашни кметове Ахтер Велиев, Бейтула Сали и Дауд Аляовлу печелят нов мандат на първи тур.

 Членовете на районните комисии продължават да чакат пред Общинската избирателна комисия в Хасково. Пред вратата на ОИК полицаи се опитват да въведат ред, защото изнервените хора бързат да предадат изборните книжа. Председателят на ОИК -Хасково Пламен Лечев обясни ,че 98 % от протоколите на секционните комисии са с грешки и пропуски и се налагат поправки, което забавя работата. По последните данни при 100 % обработени протоколи от 45 секционни избирателни секции, резултатите от местните избори показват 49.10 процента за Добри Беливанов срещу 31.06 за опонента му Георги Иванов. Тези данни ще претърпят промяна по-късно, но засега балотажът между двамата изглежда сигурен. При гласуването за общински съветници - за ГЕРБ подадените гласове са 34.26%, за коалиция “За Хасково” - 21.02 %. Единствената друга партия, която минава 10-те процента при гласуването за общински съветници, е ДПС, които имат малко над 12 на сто от гласовете.

Информация на Марта Младенова, Лили Царева, Андрей Борисов и кореспондентите на БНР в Пловдив, Смолян, Пазарджик, Варна, Бургас, Ловеч, Благоевград, Разград и Хасково.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна