Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири концерта с цигуларя Светлин Русев в сезона на Софийската филхармония

Светлин Русев


Светлин Русев - концертмайстор на Филхармонията на Френското радио и на Сеулската филхармония, професор по цигулка в Парижката консерватория и феноменален изпълнител, е новият артистичен съветник на Софийската филхармония. Това води до ярка френска нишка в целия нов сезон на оркестъра - с гостуващи музиканти и представяне на познати и непознати френски творби.


На 30 октомври от 19 часа Светлин Русев ще свири със Софийската филхармония. За първи път ще си партнира на сцената с друг българин с успешна международна кариера - диригента Павел Балев. Вечерта ще бъде под мотото "Огън и лед" и ще включва две произведения от Ян Сибелиус - "Исторически сцени" и Концерт за цигулка в ре минор, и Симфония №4 "Неунищожимата" от Карл Нилсен. (2015-а е обявена за Година на Сибелиус и Година на Нилсен, във връзка с техните годишнини)

Този концерт ще бъде първият от четирите през сезона с участието на Светлин Русев като солист. Повече за него и за останалите програми, в които цигуларят ще участва в партньорство с филхармониците, чуйте в интервюто за предаването "Алегро виваче" в звуковия файл. Чуйте още и какво споделя диригентът Павел Балев - музикален директор на Филхармонията на Баден-Баден - за работата си с цигуларя. Цялото интервю с Маестрото очаквайте в предаването на 3 ноември след 21 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна