Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ затегнаха мерките за сигурност

САЩ полиция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените Щати някои от по-големите градове затегнаха мерките за сигурност след атаките в Париж. Малко след новината за атаките полицията в Ню Йорк организира специална група, която да се грижи за охраната на местата, където има струпване на повече хора.
Допълнителни офицери са били изпратени за сигурността на френското посолство  в Ню Йорк, както и на други френски правителствени сгради в града. Според органите на реда към този момент няма надеждни информации за възможна атака и тези стъпки са предприети като предпазна мярка.
Подобно бе изказването и на секретаря по национална сигурност Джей Джонсън: „За момента, нямаме данни за конкретни и достоверни заплахи за нападение във страната от типа на това, което се случи в Париж.“
Днес преди да отпътува за срещата на Г20 в Туриця, президентът Барак Обама разговаря с екипа си по национална сигурност, за да дискутира последнните данни на разузнаването по случая.
По-рано от Белия Дом той заяви, че трагедията е  „атака над цялото човечество“. Обама е разговарял по телефона с френския си колега и е изразил своите съболезнования за загиналите. Американският президент е подчертал „устойчивата и непоколебима подкрепа за френския народ, нашият най-стар съюзник и приятел“ и е предложил помощ на френското разследване.
Вицепрезидентът Джо Байдън също изрази съчувствие като говори и за решителност за ответен удар. „Ние сме обединени от неизмерими с времето демократични ценности на които малодушието и изкривените идеологии не могат да паснат, където и да са. Подобно варварство не може да ни сплаши. Ние ще отговорим. Ние ще преоодолеем. Ние ще издържим.”
Политическите коментари в САЩ бяха разнопосочни. Каднидатът на демократите за президент Хилъри Клинтън като повечето свои съпартийци изрази съчувствие, но наблегна, че Съединените Щати и техните съюзници трябва да „застъпят и спечелят борбата“ срещу Ислямска Държава.
Някои от републиканските политици се обявиха за недвусмилено американско лидерство в борбата срещу екстремистите. Джеб Буш обръна внимание на политиката на Обама, която по думите му е намалила способностите на контраразузнаването. Президентският кандидат Марко Рубио коментира в социалните мрежи, че Америка има нужда да „увеличи усилията си у дома и в чужбина, за да подобри отрбанителноите си способности, разруши терористични мрежи и да лиши от пространство, от което да действат.“
Очаква се събитията във френската столица да са един от акцентите в тазвечершния дебат между кандидатите на демократите за Белия Дом. Дебатът ще се проведе в Де Мойн, щата Айова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна