Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Широкоспектърни, но евтини антибиотици не трябва да се приемат прекомерно

Във всяка болница трябва има поне един микробиолог, който да следи за вътреболнични инфекции и за прилаганите антибиотици

За първи път тази година Световната здравна организация обяви седмицата от 16 до 22 ноември за Седмица на правилната употреба на антибиотиците. Преди няколко години по решение на Европейския парламент 18 ноември е обявен за Ден на правилната употреба на антибиотиците, защото е преценено, че те имат огромна роля в живота ни .

Във всяка болница трябва има поне един микробиолог, който да следи за вътреболнични инфекции и за прилаганите антибиотици върху пациентите. От две години тази наредба се отменя, посочи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Най-големият проблем с дългата употреба на антибиотици е възникналата резистентност на микробите, каза още проф. Тодор Кантарджиев:

Експертите на Европейската комисия казват, че най-голямата заплаха за здравето на човечеството е микробната резистентност. Ако сега в света около 750 хил. души умират, защото заболяват от инфекции, които не могат да се лекуват с антибиотици и нещата продължат така, през 2050 година ще умират 10 млн. души.

Има начини за преодоляване на проблема с привикването към антибиотици и правилата не са сложни, просто трябва да се спазват, обясни проф. Кантарджиев:

Ако антибиотиците се прилагат правилно, не се допуска самолечение на гражданите, а правилно се провежда антибиотична политика в болниците и добро обучение на лекарите в доболничната помощ и се правят инвестиции на световните икономики за търсене на нови антибиотици, може да се намали проявата на резистентност.

След анализ на резистентността в болниците и поликлиниките, направен от над 150 лаборатории, става ясно, че значително е намалена резистентността към стафилококите и пневмококите.

Проф. Кантарджиев коментира къде се коренят проблемите и защо вътреболничните инфекции продължават:

Това се дължи на липса на спазване на антибиотична политика в нашите болници, на прекомерната употреба на широкоспектърни, но евтини антибиотици. Икономиката не трябва да доминира в медицината. Трябва да доминира науката.

За жалост, преди две години отпада наредба, която задължава болниците да имат поне един микробиолог. Личните лекари невинаги вземат гърлен секрет преди да изпишат антибиотик и преди каквато и да е било операция в болниците не се прилага правилната профилактика с антибиотик.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна