Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В хотела в Мали не са останали заложници

| обновено на 20.11.15 в 21:34
4
Снимка: БТА
Всички 170 заложници от хотела в малийската столица Бамако са били освободени, съобщи министърът на вътрешната сигурност на страната полковник Салиф Траоре.

Заложническата драма приключи с 27 загинали, след като малийски командоси щурмуваха хотел "Радисън" в столицата Бамако и убиха двама въоръжени ислямисти, предаде Ройтерс. По информация на Франс прес жертвите са 22, а в операцията са участвали и френски командоси.

 Не се знае още каква е съдбата на нападателите, за които по-рано беше съобщено, че са се барикадирали на седмия етаж на сградата. Отговорност за атаката пое джихадистката групировка "Ал Мурабитун", която е базирана в северната част на Мали. Групировката обяви, че е организирала нападението заедно с Ал Каида в ислямски Магреб. "Ал Мурабитун" е оглавявана от алжирския ислямист Мохтар Белмохтар, за когото през юни се твърдеше, че е убит при американски въздушен удар, но после се оказа жив, припомня Ройтерс. 

Информацията за спасителната операция бе противоречива. Първоначално се съобщаваше, че след щурма на хотела силите за сигурност напредват етаж след етаж и вече са освободили 80 заложника, а други 30 са успели да избягат сами. Това бе казал пред АФП министърът на сигурността на Мали полковник Салиф Таоре. По-късно обаче хотелската верига "Резидор", която е собственик на хотела, оповести, че все още като заложници остават 124 гости и 13 служители.

Онези, които са освободени, се отвеждат в спортен център в същия квартал. Според свидетелства на очевидци сред тях има германци, французи, китайци, индийци и хора от други националности. Междувременно операцията на силите за сигурност вътре в хотела продължава. Със сигурност се знае, че са открити три трупа на жертви на нападателите. Според информация на Би Би Си те били двама малийци и един французин.

Ройтерс съобщи, че при превземането на сградата нападателите крещели ислямистки лозунги. По-късно освободили онези от заложниците, които можели да цитират Корана.

Известният певец от Гвинея Секуба Бамбино Диабате, който беше сред заложниците, но бе освободен от силите за сигурност, разказа пред АФП, че чул нападателите да говорят помежду си на английски.

Беше потвърдено, че сред заложниците има 10 китайци, 7-членен екипаж на турските авиолинии, шестима американци, около 20 индийци. Според източници от Париж, цитирани от АФП, в хотела има и френски граждани. Авиокомпанията "Ер Франс", която прекрати полетите си до Мали, извести, че 12 нейни служители, които са били в хотела, вече са на сигурно място. Трима от китайците и петима от турците също са успели да избягат. Американците също са изведени от хотела, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официална информация

Би Би Си излъчи разказа очевидеца Майкъл Скопулис, гост на хотела, който е успял да избяга оттам, защото когато терористите го превзели, той бил във фитнеса: Когато открехнах вратата на фитнеса към лоби бара и надникнах, видях на пода куршуми. В повечето случаи тази врата е заключена. Но днес не беше. Всичко беше тихо. Щом видях куршумите, затворих вратата бавно. Върнах се във фитнеса и от другата му врата се измъкнах навън.

През август при подобна атака над хотел в друг град в Мали - Севар, терористи убиха 13 души, включително петима емисари от ООН.

Мали е бивша френска колония. Франция изпрати свои войски там през януари 2013 г., след като свързани с "Ал Кайда" терористични групировки наложиха свой контрол над северната част на страната. В същия район за гарантиране на сигурността в момента са разположени 12 000 бойци от "сините каски" на ООН.

Днес външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргайо заяви, че Испания е готова да замести Франция във военните й мисии в Мали и в Централна Африка, за да може тя да освободи свои войски и финанси и да се съсредоточи върху операциите си в Сирия.

Обобщението на международния редактор Къдринка Къдринова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна