Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Мерките за граничен контрол на Западните Балкани създават непоносима ситуация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите мерки за граничен контрол в страните от Западните Балкани, включително разделянето на бежанци и мигранти по национален принцип, създава все по-непоносима ситуация, оцениха днес Върховният комисариат на ООН за бежанците, УНИЦЕФ и Международната организация по миграцията.

Международните организации изтъкнаха, че тези мерки създават напрежение на граничните пунктове и предизвикват "ефекта на доминото", като "оставят в пълно неведение някои бежанци и мигранти, оказали се в капан на границата". 

Рестрикциите по границите на държавите от т.нар. "Балкански маршрут" могат да насочат мигрантите към България и Албания, където условията са "много по-тежки", отбеляза говорителят на Международната организация за миграция Жоел Милман.

Представителят на Върховния комисариат Уилям Спиндлър припомни, че Сърбия ограничи достъпа на своя територия само за сирийци, иракчани и афганистанци. В сряда Сърбия започна да проверява документите на пристигащите от Македония граждани на Сирия, Ирак и Афганистан и отказа да пусне около 100 души, но Македония също отказа да ги приеме обратно.

Днес и румънските служби започнаха регистрират в информационната система на страната всички граждани, които навлизат в територията ѝ, без значение дали те са от страни-членки на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна