Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Алексиева: Това е последният момент, в който световните сили могат да се държат адекватно

Елена Алексиева
Снимка: личен архив

Намираме се в последния момент, в който големите световни сили могат да се държат адекватно. Случващото се в света ни тласка да отидем малко отвъд посланията. Защото тази работа с посланията е много прегледна, симпатична, политически коректна, но не работи. Мен дори ме смущава думата „послания“, защото не ми казва нищо. Това каза писателката Елена Алексиева в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

Не деля хората на малки и големи, затова съдбата и на малкия и на големия човек е еднакво валидна, значима и интересна, отбеляза още Елена Алексиева. Според нея, политическите лидери разделят хората на малки и големи и сега това се връща на всички нас „тъпкано“.

В сегашната ситуация не можем да седнем и да формулираме някакъв изход, защото нещата са отишли много далеч, коментира още писателката, самоопределила се като добронамерен евроскептик. Според Алексиева е бил пропуснат моментът за една хем хуманна, хем обмислена реакция, която да запази енигматичните ни ценности:

Намираме се в последния момент, в който големите световни сили могат да се държат адекватно, а не по този шизофреничен начин. Големите световни държави се държат така, сякаш всичко им е „бащиния“. Големите европейски държави, които са под пряка заплаха, се държат като инфантилни застарели госпожици с безумни реакции. Най-голямата несигурност в момента идва от Европейския съюз.  

Цялото интервю с Елена Алексиева чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна