Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалните инспекторати проверяват ежемесечно спортните площадки в училищата

| обновено на 05.12.15 в 12:03
Снимка: Радио Шумен

Министерството на образованието получава ежемесечно информация от регионалните инспекторати за състоянието на спортните съоръжения в училищата. Това увери началникът на Дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в министерството Лазар Додев. Припомням, 14-годишно момче от Разлог е в критично състояние след като преди дни бе затиснато от паднала в училищен двор футболна врата. В интервю за „Хоризонт“ Додев определи случилото се като нелепа случайност и отрече твърденията, че контролът за безопасността на учениците е неефективен:

Проверките се извършват постоянно, ежемесечно. Миналата година са отстранени опасностите в 351 училищни дворове.

Лазар Додев обясни, че  вече трета година в училищата в страната се проверява безопасността на спортните съобръжения, като през 2013-та година е разпоредено сформирането на комисии във всяко училище с отговорник, който ежемесечно да изпраща информация към МОН за площадките. Едно от първите неща, които са били разпоредени е било премахването на старите съоръжения.

Информацията, която МОН получава, освен спортните съоръжения засяга още електрическите инсталации, трафопостовете, състоянието на оградите, пропускателния режим, подчерта Додев и допълни:

Не преставаме с тази бдителност. В това се включват и общините, това е ангажимент на цялото общество. Относно конкретния инцидент с падналата греда на футболната врата в училищния двор в Разлог, Додев каза:

Не сме били информирани, защото вратата е била укрепена, но са изчезнали укрепващите въжета. Вратата е нова. Съоръжението е изградено едва преди две години по проект на общината. Не сме очаквали, че това нещо може да се случи... Чия груба, невежа ръка свали въжетата, които укрепваха вратите?.

Вратата е иззета от МВР като веществено доказателство, съобщи още Лазар Додев и изрази предположение, че може би има проблеми със самата й конструкция.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна