Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният панаир на книгата в София представя...

Снимка: БГНЕС

Има засилен интерес към Международния панаир на книгата в София, каза в предаването "Хоризонт до обед" издателят от Издателска къща "Персей" Пламен Тотев:

Читателите очакват книги от двама любими автори и ние не ги разочароваме, пускаме техни нови книги. Това са Александър Бушков с първия роман от неговата трилогия – "Бялата гвардия", Том Егеланд – друг автор, който се радва на голяма популярност в България, известен с това, че по неговите следи върви Дан Браун. Излиза новият му роман "Загадката на катакомбите". Освен това една поредица скандинавски трилъри – "Заспивай сладък сън", и една много интересна книга – "Рецепти за здрав и дълъг живот" на народната лечителка Радка Христозова. Другото, свързано с панаира, са гостуващите автори.

Срещи с двама водещи македонски писатели предстоят през първите дни на Панаира на книгата в НДК. Това са Владимир Плавевски и Фросина Пармаковска, чиито книги "Салджията от Вардар" и "Вишнева хроника" са финалисти за най-голямата македонска литературна награда - "Роман на годината". На български излизат в превод на Таня Попова и издание на "Персей".

В романа "Салджията от Вардар" Плавевски увлича с вълнуващ и напрегнат сюжет, в който изплуват образите на гемиджиите и илинденските комити.

В предаването "Хоризонт до обед" Владимир Плавевски сподели, че съвременният читател робува на интернет и затова трябва да има кой да го върне в миналото: 

Миналото е това, което ни свързва с корените ни и ни помага да живеем и в днешното време, опирайки се на тези ценности, които тогава сме притежавали.

Фросина Пармаковска, авторката на "Вишнева хроника" е роман за съзряването, любовта и случайността, която се превръща в съдба. Вълнуващ, откровен и трогателен, той разказва историята на един млад човек.

В звуковия файл може да чуете интервютата с тях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени