Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Огнян Герджиков: Светът е под напрежение, ние се занимаваме с дребнотемия

| обновено на 10.12.15 в 18:40
Снимка: БГНЕС

Изумен съм от разтърсващия основите на държавата трясък около тази съдебна реформа, след като става дума за една квота повече или по-малко при разделянето на Висшия съдебен съвет. Това заяви в предаването „Нещо повече“ проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и преподавател в Софийския университет:

Имам много силни резерви към политическото вмешателство в този кадрови орган на съдебната система. Откъде накъде ще има политически квоти, защо НС като политически орган ще определя хора в съдебната власт, кои да бъдат.  Какво означава това? Опит за вмешателство в съдебната власт, в магистратурата, това означава.

Според Огнян Герджиков фокусът на вниманието трябва да бъде другаде:

Нас ни заплашват много сериозни проблеми  - бежанската вълна, войната в Близкия изток, това, че всички усилия за интересите на България трябва да бъдат насочени натам. В условия на глобалното противопоставяне България трябва да намери точното си място, не да се занимава с едно или друго място в прокурорската квота.

Това е такова дребнотемие, че се чудя как може умни хора да подлудяват държавата с този въпрос.

Не бива вътрешнополитически да се клатим, когато целият свят е под напрежение, защото ще отслабим държавата си, категоричен бе проф. Герджиков.

Управляващите обичат да контролират всичко, включително и т.нар. независима съдебна власт. Формулата за независимата съдебна власт изглежда много  добре, но всяко управляващо мнозинство се опитва да подчини ВСС и Конституционния Съд, отбеляза още Герджиков. Според него много добри специалисти остават без работа, защото не са партийно подходящи и една от големите язви на социализма се повтаря под една или друга форма в днешно време.

Пред Съдебната палата в Русе граждани на града изразиха мнението си за съдебната система и съдебната реформа:

Разочарована съм от съдебната система. Това не е никакво правосъдие. Безкрайно съм разочарована от цялата държава.

Съдебната система си страда от някои недъзи, които всички ги знаем, но не знам как ще бъде реформирана и дали има ресурс.

Колкото и да се стремим  да имаме чиста, свободна от паразити съдебна система, в близките десет години няма да се получи. Има много камъчета, които спъват съдебната реформа.

Пред кореспондента ни Ася Пенчева бившият съдия Георги Димитров обясни, че ремонтът на съдебната система трябва да бъде основен, но акцентът да не е във Висшия съдебен съвет:

Начинът, по който беше подходено, не беше най-убедителният. Бившият правосъден министър Христо Иванов не успя да убеди нито депутатите, нито обществеността, че това са най-важните, най-актуалните, най-неотложните проблеми. Министърът не успя да защити пред обществеността своите предложения за реформи.

Повече за изразените в предаването мнения можете да научите от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна