70 обредни хлябове за всички празници през годината има в етнографската си колекция Регионалният исторически музей във Велико Търново и сред тях са погачите за Бъдни вечер и Коледа.
По Коледа в миналото са се правили най-много обредни хлябове, защото това е времето, когато в името се ражда Млада Бога Иисус Христос, което всъщност е новото слънце, казва етнографът Галя Чохаджиева:
За Бъдни вечер и Коледа се прави Богова погача, която се украсява най-често с кръст и тази, която е пожеланието да се роди всичко, която се разчупва в къщи. Върху нея най-вече се изразява орача, ралото, купните, кръстците, всъщност пътят на хляба. Тези хлябове винаги се правят с квас, защото дори и това е пожелание, всичко да избуява, и здравето да избуява, и добруването да избуява. Винаги са слагали трапезата на земята и върху нея се нарежда всичко, като в средата задължително стои Боговата пита.
Обредните хлябове в регионалния исторически музей във Велико Търново са месени по стари образци и са консервирани, зада влязат в постоянната експозиция.
Последвайте ни и в
Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!