Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дания и Швеция въведоха контрол по границите си

| обновено на 04.01.16 в 14:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дания въвежда контрол на границите си с Германия в опит да спре влизането на мигранти в страната, съобщава Франс прес, като цитира датския премиер Ларс Расмусен. Когато други северни страни затварят границите си, това може да има последствия за Дания, подчерта Расмусен по повод въведените по-рано от Швеция проверки на самоличността на идващите от Дания. Мерките на Копенхаген ще са в сила десет дни, след което може да бъдат удължени. 
Дания и Швеция са свързани с най-дългия железопътен мост в Европа, но от днес пътниците, които искат да го пресекат, трябва да имат валидни документи. Властите спират и директните автобуси и влакове от Копенхаген, което ще удължи пътуването на хората с поне трийсет минути. 
Швеция е втората най-желана дестинация след Германия за бежанците от Близкия изток и Африка. През миналата година в страната са подадени над 150 хиляди молби за убежище. 
Според Германия въвеждането на пограничен контрол от страна на Швеция и Дания поставя "в опасност" Шенгенската зона. Свободата на придвижване е важен принцип, едно от най-големите постижения на ЕС в последните години, заяви говорителят на германското външно министерство Мартин Шефър
Норвегия, Швеция, Австрия, Германия и Франция са възстановили граничните проверки в Шенген, а от днес това прави и Дания, съобщи на пресконференция говорителят на ЕК Тове Ернст. Тя поясни, че първите пет от посочените държави са съобщили на ЕК за намеренията и основанията си неотдавна. Засега комисията няма нужда от повече информация от тях по този въпрос. 
Днес получихме писмо от Дания, което информира Комисията за въвеждането отново на граничен контрол, считано от 12:00 часа днес. То се позовава на опасения за обществената сигурност и вътрешния ред.
Европейското законодателство предвижда няколко възможности за възобновяването на граничния контрол в Шенген при предвидими или извънредни обстоятелства. При всеки случай на възобновяване на контрола по границите, ЕК следва да бъде информирана и има правото да оцени дали тази мярка е необходима и съразмерна. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени