Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени твърдят, че Земята е навлязла в нова геоложка ера

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екип учени твърди, че Земята е навлязла в нова геоложка ера, съобщи Би Би Си. Геолозите наричат епохата Антропоцен, защото тя е резултат от човешката дейност, а следите от нея ще са видими и след милиони години, обяснява доктор Колин Уотърс.
Това е степента, до която човечеството има ефект върху планетата и как се променя околната среда. Оставяме нещо като следа върху седиментите, които се акумулират на планетата и някой ден, след милиони години, ако тогава още има геолози, които да изследват тези следи, ще видят промените, които сме нанесли върху околната среда на планетата.
За начало на ерата изследователите приемат периода около петдесетте години на миналия век, когато човешката дейност рязко се ускорява, започва по-активна консумация на природни ресурси и замърсяване на околната среда. Тогава започва и повсеместното разпространение на технически материали като алуминий, бетон и пластмаса. Това са и годините на първите опити с атомни оръжия, които разпръсват радиоактивни материали по целия свят. 
Учените ще предложат на Международната комисия по стратиграфия да приеме ерата като част от историята на света. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна