Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Жечева: За 15 години от съществуването на ДАЗД най-важна е промяната в обществените нагласи за правата на децата

Председателят на ДАЗД Ева Жечева
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) отбелязва 15 години от създаването си с конференция под мотото „Детето-национален приоритет“. Форумът ще събере високопоставени представители на законодателната, изпълнителната и местните власти, на гражданския сектор и международни организации.

Според председателя на Агенцията Ева Жечева най-важна за тези 15 години е промяната в обществените нагласи за правата на децата, заедно с промяната в законодателството и в самата система за закрила:

Тези 15 години са всъщност един сериозен ресурс по отношение на развиване на националните политики за закрила на детето и защита на неговите права. Тези 15 години можеха да бъдат със значително повече резултати. Например, можехме да ги посрещнем с едно ново законодателство, защото закрилата на детето в риск е един малък сегмент от правата на децата. Но, това е предизвикателство, което ще бъде на дневен ред, както на законодателната, така и на изпълнителната власт, каза в интервю за предаването "Преди всички" Ева Жечева.

Цялото интервю с председателя на ДАЗД можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени