Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Кънев: Гражданският съвет на РБ ще гласува "въздържал се" за Кунева

Снимка: БГНЕС

Учудващо е, че се повдига този въпрос, защото именно ДБГ и още една партия в Блока са причината да няма актуализиран, т.е. отново избран Граждански съвет. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Евгени Кънев - член на Гражданската квота на Реформаторския блок по повод изказването на Найден Зеленогорски от ДБГ около номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието, че Съветът е нелегитимен.


Това, че на един орган му е изтекъл мандатът, не означава, че той престава да действа, подчерта Кънев и добави,че винаги Гражданският съвет е бил в ролята на гарант за промени и реформи, от които обществото има нужда:

Въпросът е, че по времето, когато започнат да се излъчват кандидатури за политиката, както и кой да участва и кой да прилага тези политики, започва двубоят между партийното и гражданското начало. Първите  смятат и донякъде с право, че те са тези, които трябва да бъдат в управлението, а гражданите да помагат. Въпросът е, че няма гаранция (както се случи и в Реформаторския блок), че, веднъж влезли във властта или в управлението, политиците няма да забравят за гражданите.

Гражданският съвет не подкрепя Меглена Кунева, а реши да бъде "въздържал се" не по причина, че не я харесва като кандидат-министър, а по причина, че не беше взето решение за тази кандидатура по надлежния ред, подчерта Евгени Кънев относно номинацията на Кунева за просветен министър и добави:

Ще бъде много тъжно, ако това е единствената възможна кандидатура – не че подценявам госпожа Кунева, която е наш бивш еврокомисар, но би било редно това да бъде наистина кандидатура на целия Реформаторски блок, а не в момента, както се оказва, на четири партии в него, тъй като решенията в Блока се вземат не с пет подписа, както са партиите, а шест – шести на Гражданската квота. Или ние имаме четири от шестте подписа под нейната кандидатура, което така с доста голямо въображение може да се нарече, че е единодушна, както каза господин Зеленогорски.

Интервюто на Таня Величкова с Евгени Кънев чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна