Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Милчева: Когато се спират поръчки за толкова голяма сума, не става въпрос за съмнения, а за съвсем обосновани предположения

Емилия Милчева

През последните 3 дни на практика са прекратени обществени поръчки за над милиард и половина, каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ Емилия Милчева от ureport.bg.

Има две обяснения според мен – едното е това, което премиерът казва – че има някакви съмнения, които витаят, и няма никакъв външен натиск. Когато обаче един човек в държавата съвършено еднолично решава да спре поръчки за толкова голяма сума, която би трябвало да се влее в българската икономика, очевидно не става въпрос за съмнения, а за съвсем обосновани предположения. И е редно те да станат достояние на прокуратурата и на органите, които да се занимават с това.

Според Милчева, ако не са проверени тези обществени поръчки, то би следвало да се разследват всички органи, които са ги обявили:

Изобщо трябва да станем свидетели на едно подаване на оставки и смяна на министри.

Другият вариант – ако те са свързани с някого, кой е това? Какво знаем ние за г-н Делян Пеевски и генералния директор на „Лукойл“ Валентин Златев. Те са бели, неосъждани, православни християни. Хора със съвършено чисто досие. Тези сравнения са едни залъгалки, които е наивно да ни бъдат давани за обяснение.

Опитвайки се да отреже обществените поръчки и да ги очисти от съмнения, които съществуват, премиерът не може да избегне въпроса за своята лична отговорност за това. Ако няма такава, то тогава означава, че всеки в държавата работи без да му пука изобщо от санкцията на министър-председателя.

До момента не сме чули по никакъв начин г-н Борисов да е донесъл до сведение на прокуратурата своите съмнения.

От тук нататък вече би следвало да попитаме г-н Сотир Цацаров дали главна прокуратура не би следвало да се самосезира, ако не бъде сезирана, от тези съмнения, за да провери схемите и начините, по които са били осъществени тези обществени поръчки, а защо не и фирмите, които участват. Това е логичният развой на едни събития от тук нататък. Ако не станат, ние би следвало като гражданско общество да настояваме да получим отговори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна