Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Пеевски е с охрана на НСО от днес заради информация на МВР за готвено срещу него покушение

| обновено на 22.02.16 в 17:58
Снимка: БГНЕС


Депутатът от ДПС Делян Пеевски от днес е пазен от Националната служба за охрана (НСО) заради сигнал, че срещу него се подготвя покушение, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов:

В петъчния ден постъпи информация от разследващите екипи, които работят по делото за опита за убийство на господин Алексай Петров, че е придобита значима информация, която касае подготвен опит за убийство на депутата Делян Пеевски. 

Службите вече са влезли в дирите на евентуалните извършители като са проверявали няколко празни апартамента в столицата.

Подготовката включва доста подробна информация относно навиците, привичките на депутата, както и посещавани места, които не са медийно огласявани в последно време,  допълни Костов и отказва да съобщи повече за това евентуално кой е бил поръчителят на такова покушение. Той обясни само, че покушението срещу Пеевски е било готвено от близо два месеца. 

Подготвеното покушение по организация напомня на опита за убийство на Златомир Иванов пред Съдебната палата и на извършеното убийство на Дмитрий Минев-Димата Руснака на булевард "Витоша", добави  главният секретар на МВР относно почерка на евентуалното покушение срещу Пеевски.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи като правилно решението НСО да охранява  депутата от ДПС Делян Пеевски и не смята за нередно да се оповестяват мотивите, с които това се прави:

Защото напоследък имаше доста спекулации и, как да кажа, вълнения по тази тема как се определят лицата, както и при какви случаи НСО охранява. Мисля, че тази форма на прозрачност и работа на Комисията е добра стъпка напред да се случва така, защото общественият интерес и развитието на събитията налагат да имаме яснота тук, за да не трупаме неясноти по всички останали теми.

Националната служба за охрана (НСО) пази по закон президента и вицепрезидента, премиера, министри и депутати, за които има сигнал за заплаха на живота им, както и лица, които са важни за националната сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна