Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката за делегати в САЩ продължава на 15 март с предварителни избори в още щати

Снимка: БГНЕС

Резултатите от предварителните избори по време на т.нар. "Супер вторник" в Съединените щати показаха значителна преднина за лидерите в прочуванията.

В кампанията за Белия Дом Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп получиха най-голям мнозинството от делегати, които ще се гласуват за тях на партийния конгрес през лятото.

Републиканецът Тръмп победи в седем щата, докато опонентът му Тед Круз спечели в три, като в това число и богатия на делегати Тексас, а  Минесота застана зад Марко Рубио. При демократите Хилъри Клинтън също стана фаворит в седем щата, а Бърни Сандърс - в четири.

Очаква се при осигурената си силна преднина Хилъри Клинтън да насочи усилията си директно в атаки срещу Доналд Тръмп. При последните преброявания Клинтън има 1 001 от нужните 2 383 делегата за получаване на номинацията на демократите, а Сандърс е с 371. Тръмп има 285 делегата от необходимите поне 1 237 , Круз е със 161, а Рубио - с 87.

За републиканците беше важно да се изясни картината, като се отсеят онези кандидати, които до момента не са показали добри резултати, като сега Круз изглежда има най-големи шансове срещу критикувания от партийния елит милиардер Тръмп.

Битката за делегати, разпределяни въз основа вота на избирателите, продължава на 15 март с предварителни избори във важните Флорида, Илиной, Мисури, Северна Каролина и Охайо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна