Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Чернева: ЕС едва ли ще излезе с решение по плана за разселване на бежанците по квоти преди 17 март

Снимка: БГНЕС

Преди 17 март, когато е редовната среща на върха на Европейския съюз, едва ли ще има окончателно решение по плана за разселване на бежанците на квотен принцип в страните от блока, прогнозира пред "Хоризонт" Весела Чернева, програмен директор на софийския клон на Европейския съвет за външна политика.

На днешната среща на лидерите на ЕС се очаква Европейската комисия да направи две предложения, каза още Чернева:

Едното предложение ще бъде за обща система за отговаряне на молби на бежанци, т.е. създаване на Европейска агенция за бежанците, която централизирано да приема и да обработва всички такива молби и съответно тя да разпределя след това къде тези бежанци могат да отидат. Другото решение, което комисията ще предложи, е отново някакъв тип квоти - този квотен принцип до каква степен може да се очаква, че ще сработи, според мен, това е много съмнително.

Според Чернева това, което трябва днес да бъде договорено от европейските лидери, е как централизирана агенция за бежанците да проработи без това да отнеме суверенитет от Великобритания, която организира референдум за оставане в Европейския съюз:

Ако Великобритания се притеснява от нещо, т.е. има такива решения, които взимат прерогативи от националното ниво и ги прехвърлят на европейското, затова това също няма да е без проблеми - ще трябва Великобритания наистина да получи гаранции, че ще може да се справя отделно извън решението на останалите 27.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени