Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Д. Димитров: Няма несъответствия между Националната здравна карта и областните здравни карти

Д-р Дарин Димитров
Снимка: ПП ГЕРБ

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, който е и председател на постоянната комисия по здравеопазване на Националното сдружението на общините, коментира в предаването ни "Преди всички", че несъответствията между Националната здравна карта и областните здравни карти, изработени от областни комисии, са изчистени. Преди време от Асоциацията на общинските болници изразиха опасения, че ставаме свидетели на предизвестена смърт на общинските болници. Според д-р Димитров до края на месеца ще е готова Наредбата за субсидиране на болници в отдалечени населени места:

Аз не мога да гарантирам това нещо, но от разговорите ми с министерството, няма логика да има закриване на общински болници. Тези легла са разпределени и тези легла ще съществуват. Те са разпределени в зависимост от дейността на тези болници в предишните три години. Няма окончателно решение ще има ли свиване на болници или няма. Проблемът е, че се смесва и собственост. В момента се обсъжда в Сдружението на общините субсидирането на отдалечените болници, които са над определени километри, и до края на месеца Наредбата за отдалечените болници ще бъде готова от Сдружението на общините, тя ще се разпише от министерството и ще бъде отпусната субсидията за тези болници, които са в отдалечени региони.

Очаква се в сряда на редовното си заседание правителството да приеме Националната здравна карта, след което тя да бъде публикувана в "Държавен вестник", с което ще стане задължителна в методиката, с която Здравната каса ще сключва договори с лечебните заведения.

Цялото интервю на Таня Милушева с д-р Дарин Димитров можете за чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна