Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прие Националната здравна карта

| обновено на 23.03.16 в 18:17
Снимка: БГНЕС

Правителството прие на днешното си заседание Националната здравна карта.  Тя отчита недостиг на лекари и медицински сестри. В страната има дефицит от 470 лични лекари. За гарантиране на достъп до медицински услуги в първичната медицинска помощ са необходими поне 4880 общопрактикуващи лекари. Нужните лекари в извънболничната помощ са над 11 000, а необходимите стоматолози - над 9 000, отчита Картата.

Според министър Петър Москов, документът ще гарантира, че здравеопазването ще спре да е бизнес и ще отговаря на потребностите на пациента.

Картата съдържа в себе си, неправен досега анализ, който изследва пътя на всеки един пациент в последните три години в системата на здравеопазването. На база на тези реално отчетени потребности на населението от здравна помощ там, където инфраструктурата надхвърля реалните потребности, съответно Касата получава правото на избирателно сключване на договори, което е път към това, наистина системата да се превърне във функция от потребностите на пациентите и да престане да бъде част от бизнес модели.

От Сдружението на личните лекари заплашиха с протест, ако от първи април новият рамков договор влезе в сила служебно. Наскоро и БЛС отказаха да подпишат договора със Здравната каса.

От БЛС обаче заявиха, че Националната здравна карта не отговаря на нуждите от здравни услуги в различните региони и ще е пречка в осигуряването на медицинска помощ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна