Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозен инцидент с руски военен в Дагестан, за който се предполага, че отговорност е поела ИДИЛ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един руски военен е загинал от взрив в Кавказ в района на Махачкала. Това е станало, както съобщава руското вътрешно министерство, вследствие на взрив на един от специалните джипове на руските специални части, които са се придвижвали в района на Дагестан, намиращ се в размирния до преди 15 години федерален регион Кавказ. 

Руските власти твърдят, че извършителите на нападението са неизвестни, но всъщност неотдавна пред БНР в Москва един от високопоставените ръководители на руския антитерористичен комитет заяви, че членове на радикални ислямистки групировки, воюващи в Сирия, в чийто състав има кавказци, се връщат в Русия с цел подривна дейност. Техният път минава от контролираните от „Ислямска държава“ Сирия, през Египет и Турция и обратно към Кавказ и Дагестан.

Засега властите не дават подробности дали случилото се е дело на ИДИЛ, но по неофициална информация подобно нещо не се изключва. Преди дни медиите в Москва разпространиха информация, че 16 жени самоубийци са изпратени от радикални групировки в Турция, през различни европейски летища, в Русия, с цел извършване на атентати в големите градове на страната и в различни критични точки, свързани с енергийната й сигурност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна