Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8-годишно дете от Коморските острови от 10 дни задържано на летището в Париж

Полицаи бдят за реда на парижкото летище "Роаси-Шарл Де гол"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

8-годишно момченце от Коморските острови, разположени край източния бряг на Африка, от 10 дни стои в зала за задържане на летището "Роаси-Шарл Де Гол" в Париж заедно с други пътници, които не са били допуснати на френска територия поради нередовни документи, съобщава испанският в. "Ел Паис", позовавайки се на данни на организацията "Ла воа де ланфан" ("Гласът на децата").

Момченцето пристигнало само, без придружител, с полет от Коморските острови и с паспорт на негов братовчед. Майката го била изпратила на пътуването, като в Париж трябвало да го посрещне негова леля. Още на паспортната проверка обаче детето било задържано и изпратено в залата за задържане на пътници с нередовни документи. Там то се намира в компанията на големи хора вече 10 дни.

Негова адвокатка алармира, че това е нарушение на конвенцията на ООН за правата на детето и на европейските разпоредби за третиране на малолетни, така че може да бъде приравнено към отвличане. По принцип задържаните непридружавани деца трябва да се намират в помещения, отделни от големите, и да са под грижата на социалните служби.

Френските власти отговарят, че всъщност се опитват да предпазят детето тъкмо от отвличане и затова не могат да го оставят да си тръгне само, без придружител и без да уточнят самоличността му. Властите са се опитали да го върнат обратно в Коморските острови, но детето оказало съпротива.

Посолството на Коморските острови в Париж не отговаря на обаждания от медиите по случая.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна